2ος διεθνής διαγωνισμός

1835 Επισκέψεις στο άρθρο

10 χώρες, 256 δείγματα, 118 μετάλλια. Αυτά έγιναν πέρυσι. Φέτος, ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου Athena International Olive Oil Competition θα γίνει στη Μεσσηνία, 20-22 Μαρτίου, και αναμένεται αγωνία για τους επικρατέστερους.

 
Μετά την επιτυχία της περσινής πρώτης διοργάνωσης, ο διαγωνισμός γίνεται πλέον θεσμός και πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη του ποιοτικού ελαιολάδου.

Σήμερα, που η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση και τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, ένας διαγωνισμός διεθνούς εμβέλειας σαν τον Athena ήταν μια ανάγκη που έγινε πραγματικότητα.

Φιλοσοφία του, η ανάδειξη της συμβολικής σημασίας της συμμετοχής και της αξίας της νίκης. Αυτό που αντιτάσσουν οι διοργανωτές στην τυχόν επιφύλαξη των ξένων παραγωγών για συμμετοχή σε διαγωνισμό χώρας που δεν εισάγει ελαιόλαδο είναι πως ένα βραβείο στη χώρα που ανέδειξε το ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη αξία από άλλα βραβεία, που παίρνουν σε διαγωνισμούς χωρών χωρίς κουλτούρα στο ελαιόλαδο. 

Η περσινή πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα στέφθηκε με επιτυχία αφού συγκέντρωσε 256 δείγματα από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια και έτσι καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός. 

Ο φετινός διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί από 20-22 Μαρτίου στη Μεσσηνία, τη σπουδαιότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντοπούλου. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν διεθνούς εμβέλειας δοκιμαστές ελαιολάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βαθειά γνώση και ολοκληρωμένη άποψη για το ελαιόλαδο, καθώς και μεγάλη πείρα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Θα δοθούν βραβεία χάλκινο, αργυρό, χρυσό μέχρι διπλό χρυσό, καθώς και μια σειρά από ειδικά βραβεία, όπως για το καλύτερο ελαιόλαδο ανά χώρα, για το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο, την καλύτερη "κορωνέικη" του διαγωνισμού, το καλύτερο χαρμάνι και άλλα. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό του διαγωνισμού, τα 2/3 των κριτών είναι αλλοδαποί, γιατί στοχεύει σε εξαγωγές, άρα οι ξένοι κριτές πρέπει να υπερισχύουν: έχοντας δοκιμάσει ελαιόλαδο από αμέτρητες ξένες ποικιλίες και χώρες, έχουν διαφορετικά γευστικά κριτήρια από τους Έλληνες. Ενδεικτικά, φέτος στην κριτική επιτροπή υπάρχουν δοκιμαστές από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Τυνησία, Κροατία, Κύπρο, Ισραήλ, Μ. Βρετανία.

Σχετικά με τα οφέλη της συμμετοχής στον διαγωνισμό, η βράβευση στην πατρίδα της ελιάς έχει οπωσδήποτε ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή ενός ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές. Η διάκριση πιστοποιείται με μετάλλια, τιμητικά διπλώματα, ειδικά αυτοκόλλητα και άλλο προωθητικό υλικό, συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας και την εξάπλωση της φήμης των προϊόντων. Οι διοργανωτές φροντίζουν, ώστε όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα να τύχουν προβολής καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους, εντός και εκτός Ελλάδας, ιδιαίτερα στους χώρους της γαστρονομίας και της εστίασης.  
 
Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σχετικά πίσω ποιοτικά και χρειάζεται πολύ δουλειά για να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό, είναι ένας ακόμα λόγος ύπαρξης ενός διαγωνισμού σαν και αυτόν. 

Συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να έχει κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οπουδήποτε στον κόσμο. 

Μήπως να ταξιδέψετε ως τη Μεσσηνία τώρα που ο καιρός είναι ανοιξιάτικος και τα νέα ακόμη πιο ανοιξιάτικα και καλά;