ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Το Περτούλι, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού Τρικάλων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, αμέσως μετά την όμορφη Ελάτη.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο του κύριου κορμού της Πίνδου, ανάμεσα στις βουνοκορφές του Νομού Τρικάλων φωλιάζει το Περτούλι στην καρδιά του πανέμορφου ελατοδάσους.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Ολόκληρο το χωριό αγκαλιάζεται από πυκνά δάση ελάτης, αλλά και από άφθονα ρυάκια, στα οποία ρέει κρύο νερό.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Η διαδρομή από την Ελάτη προς το Περτούλι είναι εντυπωσιακά ωραία, με πλούσια βλάστηση και απότομες βουνοπλαγιές.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου - Κόζιακα διαθέτει τρεις πίστες, ενώ λειτουργούν ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας, ένας συρόμενος και ένα baby lift.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Ιδιαίτερο γνώρισμα του χωριού αποτελούν τα πέτρινα σπίτια του, μερικά από τα οποία έχουν στέγες με κεραμίδια και τα υπόλοιπα πλάκες, δημιουργώντας έτσι μια όμορφη αντίθεση.

Καλύτεροι Προορισμοί - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΕΛΑΤΗ - ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ

Σίγουρα το Περτούλι δεν είναι ένας τυχαίος οικισμός. Πότε χτίσθηκε δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, κατείχε ανέκαθεν σεβαστή θέση ανάμεσα στα μεγαλοχώρια της Ν. Πίνδου, αφού η τύχη συνδέθηκε με το αντάρτικο, μέχρι που κάηκε ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς. Εδώ βρισκόταν το Γενικό Στρατηγείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και το κοινό επιτελείο των οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ και των Αγγλων, κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Από την Ελάτη μέχρι το Περτούλι να υπολογίζετε ότι θα διανύσετε 15 χιλιόμετρα. Το Περτούλι διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή και μερικά από τα καλύτερα ορεινά ξενοδοχεία της Θεσσαλίας. Όμως οι ρυθμοί είναι σαφώς ηπιότερα από αυτούς της Ελάτης και γενικότερα η ατμόσφαιρα θυμίζει περισσότερο χωριό.

Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι βρίσκονται τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια. Ολόγυρα οι κορφές του Κόζιακα με τα 1.901 μέτρα ύψος θαρρείς και είναι δίπλα σου, έτσι να απλώσεις το χέρι σου θα τις αγγίξεις. Το τοπίο τριγύρω καθαρά αλπικό. Καταπράσινα λιβάδια, αγελάδες που βόσκουν αμέριμνα, πυκνά ελατοδάση ντύνουν τις απότομες πλαγιές, άγριες ανεμοδαρμένες κορφές τρυπούν τον ουρανό. Εδώ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου και μερικά ταβερνάκια. Κάθε χρόνο τον Μάιο πραγματοποιείται, με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα, το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ