ΤΖΙΑ

Τα Ξύλα θεωρούνται η πιο εξωτική από τις παραλίες της Τζιας και αποτελούν μία από τις πρώτες επιλογές των επισκεπτών του νησιού.

Καλύτεροι Προορισμοί - ΤΖΙΑ

Μόλις 60 λεπτά θαλασσινό ταξίδι αρκούν για να αλλάξουν όλα! Πριν καλά-καλά το καταλάβεις, βρίσκεσαι στην αγκαλιά του Αιγαίου με τα χρώματα και τα αρώματα των Κυκλάδων να διεγείρουν και το τελευταίο σου κύτταρο. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής από τα κορεσμένα και άχρωμα Aττικά παράλια.

 

Για κάποιον λοιπόν που θέλει να γνωρίσει πραγματικά τούτο τη Τζια, πρέπει να απομακρυνθεί από τα γνωστά στέκια και να εξερευνήσει τις υπόλοιπες γωνιές του νησιού. Το οδικό δίκτυο της Τζιάς είναι αρκετά ικανοποιητικό καθώς ασφάλτινοι, αλλά και χωμάτινοι δρόμοι μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους σε κάθε άκρη της. Όμως αν αγαπάτε την πεζοπορία, τα αναπαλαιωμένα λιθόστρωτα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το νησί προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.

Ο βαθύς και καλά προφυλαγμένος από το μελτέμι όρμος Σπαθί, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και απέχει από την Κορησσία -το λιμάνι- 14 χιλιόμετρα (τα τελευταία 6 μετά τη μονή Καστριανής, είναι χωμάτινα). Μπορείτε να τον προσεγγίσετε και από την Ιουλίδα, την πρωτεύουσα της Τζιάς, αλλά καλύτερα να έρθετε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από τον Ορκό. Η διαδρομή Ορκός – Καστριανή είναι συναρπαστική και προσφέρει εξαιρετική θέα στο δίαυλο Τζιάς – Aνδρου αλλά και στο μοναστήρι της Καστριάνης. Στο Σπαθί η ακρογιαλιά είναι αμμουδερή, το ίδιο και ο βυθός, ενώ τα νερά είναι ζεστά και σχετικά αβαθή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

τι να κανετε