Στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης συμμετείχαν πάνω από 140 μέλη, στελέχη και δικηγόροι ασφαλιστικών εταιριών.

Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τα διεθνή τροχαία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/3/2014

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ και του Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης αναλύθηκαν θέματα για την προστασία των θυμάτων διεθνών τροχαίων βάσει των νέων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων.

 

Στη Νομική Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης συμμετείχαν πάνω από 140 μέλη, ως επί το πλείστον στελέχη και δικηγόροι ασφαλιστικών εταιριών και αναλύθηκαν οι τρόποι επίλυσης των νομικών ζητημάτων, όσον αφορά τα τροχαία που συμβαίνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναλυτικότερα, στην εν λόγω ημερίδα μίλησε ο κ. Γ. Τζανής, Πρόεδρος του ΓΔΑ, ο οποίος μίλησε για θέματα, όπως την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις του Κανονισμού για τη διεθνή δικαιοδοσία, καθώς επίσης και την αναγνώριση και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων εντός της Ε.Ε.. 

Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως ανέφερε, έριξαν τα νομικά σύνορα που εμπόδιζαν ή δυσκόλευαν την προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων στο εξωτερικό. Συγχρόνως, έδωσαν την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν ένα κοινό δίκαιο για όλη την Ευρώπη, όσον αφορά τα τροχαία συμβάντα σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια, κ. Γ. Τζανής τόνισε ότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα και πολλοί κανονισμοί χρήζουν περισσοτέρων διευκρινίσεων. 

Επίσης, ακολούθησε χαιρετισμός από την κ. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ. Η κ. Αντωνάκη αναφέρθηκε στην οικονομική και κοινωνική σημασία του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων αναφέροντας ότι ο κλάδος αποτελεί το 35% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, με καταβολές αποζημιώσεων που φθάνουν τα 758 εκατ. ευρώ. Στο σύγχρονο περιβάλλον –πρόσθεσε- οι συχνές μετακινήσεις των πολιτών από κράτος σε κράτος αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα και άρα τα τροχαία ατυχήματα είναι αναπόφευκτα (ευτυχώς τα στοιχεία δείχνουν μείωση των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Εδώ γεννώνται θέματα αναφορικά με το δίκαιο που μπορεί να επικρατήσει. 

Ακολούθησε το κύριο μέρος της ημερίδας το οποίο άνοιξε με την ομιλία του κ. Α. Τσαβδαρίδη Λέκτορα Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  Δικηγόρο, Εταίρο Rokas Law Firm. Ο κ. Α. Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για το συντονισμό των κανόνων διεθνούς δικαιοδοσίας, αναγνώρισης και εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων εντός της Ε.Ε. 

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παριστάμενων.

Διαβάστε εδώ επίσης για την κάλυψη της Νομικής Προστασίας και τι ισχύει για το ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο.

 

Τελευταία νέα