Οι κοζανίτικες γεύσεις σε σέρνουν από τη μύτη

7467 Επισκέψεις στο άρθρο

Είστε Κοζάνη και δεν έχετε δοκιμάσει την τοπική κουζίνα; Μεγάλο το ατόπημα, να μην την κάνετε ταράτσα. Αρκεί να μάθετε ότι η πόλη έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, κρασί και τσίπουρο από σαφράν και γλυκάνισο, φρούτα και μαρμελάδες από τον Βελβεντό, μανιτάρια και κάστανα από τη μακεδονική γη και όλες τις παραδοσιακές συνταγές με υλικά από τον ευλογημένο τόπο της Κοζάνης.

 

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας αποτελεί η διατροφή. Οι γαστρονομικές μας συνήθειες είναι και πολιτισμικές συνήθειες. Τα γιαπράκια, τα τσουκαλάκια και το μπουμπάρ είναι τοπικά φαγητά της Κοζάνης που αποζημιώνουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Τα Κοζανίτικα τυριά, επίσης, όπως η φέτα, το τουλουμοτύρι, ο μπάτζιος και το μανούρι θεωρούνται πρώτης ποιότητας όπως και η φημισμένη Κοζανίτικη τυρόπιτα. Για τους λάτρεις του κιμά και του πράσου, υπάρχει και η γκιζλεμόπιτα, η περίφημη κιμαδόπιτα με πράσα. Αλήθεια, αντιστέκεστε ακόμη;

Με μια εκδρομή στη γειτονική Σιάτιστα, εύκολα θα βρείτε 4 οινοποιεία & 7 παραδοσιακά κελάρια, που αποτελούν το άτυπο δίκτυο οινοτουρισμού «Οινοευφροσύνη» και είναι ανοιχτά για επισκέψεις από το κοινό. Εκτός από τη Σιάτιστα για το περίφημο λιαστό γλυκό κρασί της, δημοφιλής προορισμός για τους εγχώριους σομελιέ είναι και ο Βελβεντός.

Τέλος, η Κοζάνη είναι περισσότερο ξακουστή για τον πολύτιμο κρόκο της ή όπως αλλιώς λέγεται, τη ζαφορά. Το σαφράν, όπως τελικά το γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στη μαγειρική, την ιατρική, την ποτοποιία και την κοσμετολογία. Βέβαια, μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε και τον κοζανίτικο μπακλαβά. Οπότε, εύκολα στην Κοζάνη «Ν έκαμάμι φσιέκ», που σημαίνει,  στην προκειμένη περίπτωση, ότι φάγαμε πολύ και καλά, μέχρι σκασμού, την κάναμε ταράτσα. 

Tags: ΚΟΖΑΝΗ