Φωτογραφία απο κατάστημα ασημικών στα Ιωάννινα

Φωτογραφία απο κατάστημα ασημικών στα Ιωάννινα

Αγοράστε παραδοσιακά χειροποίητα ασημικά

70021 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην πόλη των Ιωαννίνων, αιώνες τώρα, έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη παραδοσιακή τέχνη, αυτή της χειροποίητης επεξεργασίας του ασημιού με σκοπό την παραγωγή αντικειμένων μοναδικής τέχνης.
Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα εργαστήρια της πόλης εξέλιξαν και ανέπτυξαν τις τεχνικές τους με αποτέλεσμα τα περίφημα "Γιαννιώτικα Ασημικά" να αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα του είδους. Οι αρχές της Γιαννιώτικης τέχνης ξεκινούν περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων.
ΚαθΆ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας από τους Γιαννιώτες τεχνίτες σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, την Βενετία, το Βουκουρέστι, την Πράγα, την Βιέννη ακόμη και στα Σκόπια και την Ρωσία.

Σήμερα στα Γιάννενα υπάρχουν περίπου 90 εργαστήρια που εξακολουθούν να παράγουν χειροποίητα έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές, όπως είναι:
Τα σκαλιστά εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως καντήλια και εικόνες
Τα χυτά αντικείμενα, όπως κουτάλια γλυκού και σερβίτσια
Τα χυτά φωτιστικά
Τα συρματερά ή φιλιγκράν κοσμήματα και σκεύη, που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από σύρμα στριμμένο σε σχέδια, όλο με το χέρι, τεχνική η οποία είναι γνωστή από τα προ Χριστού χρόνια
Τα γνωστά Βυζαντινά και Αρχαϊκά κοσμήματα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ