Η πόλη της Αίγινας αναμφίβολα από τις πιο ατμοσφαιρικές γωνιές του Αργοσαρωνικού

Ο ναός της Αφαίας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας

Αίγινα με το δικό σας σκάφος

8032 Επισκέψεις στο άρθρο

Από την Αγία Μαρίνα στην Πέρδικα και από εκεί στα βαθιά, καθαρά νερά της Μονής. Οργανωμένες μαρίνες, κρυφά λιμανάκια, γαλάζια νερά… για «σκαφάτους» κάθε είδους και όχι μόνο…

 
Η Αίγινα είναι το κοντινότερο και προσφιλέστερο νησί του Σαρωνικού για τους πρωτευουσιάνους λάτρεις των σκαφών, αφού απέχει μόλις 12 ν.μ. από τις Αττικές ακτές. Διαπλέοντας με προσοχή το ακρωτήρι Κρασοσπηλιά και προσέχοντας ιδιαίτερα την ξέρα στο Τούρλο, θα φτάσετε στην Αγ. Μαρίνα. Το λιμανάκι είναι μικρό και αρκετά ρηχό, γι αυτό και δένουν μόνο φουσκωτά σκάφη. Τα ιστιοφόρα περιορίζονται σε ολιγόχρονη παραμονή ή σε αρόδο στα ανοιχτά, προσέχοντας πάντα τους νότιους και ανατολικούς ανέμους.

Ακολουθώντας κόστα – κόστα τις ακτές και μετά το ακρωτήρι Πενήντα, θα βρείτε πολλά μικρά λιμανάκια με ολοκάθαρες αμμουδιές για μπάνιο. Ένα από τα ομορφότερα είναι το Κλίμα, νοτιοανατολικά της Πέρδικας. Αμέσως μετά, πηγαίνοντας για Πέρδικα, σε κάποιο σημείο της ακρής καταποντίζονται καλώδια υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. , γι αυτί προσέξτε άγκυρά σας και τις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητές σας.

Στο λιμανάκι της Πέρδικας, μπορείτε να ανεφοδιαστείτε με νερό και καύσιμα. Είναι αρκετά καλά προφυλαγμένο από τους ανέμους και διαθέτει αρκετές θέσεις, ακόμα και για μεγάλα σκάφη. Αν αράξετε αρόδο, προσοχή στους ξαφνικούς νοτιάδες. Το νησάκι Μονή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πέρδικα είναι ιδιωτικό, αλλά μπορείτε άνετα να κολυμπήσετε στις παραλίες του. Το λιμάνι της Αίγινας είναι αρκετά μεγάλο, ευρύχωρο και παρέχει κάθε ευκολία. Βέβαια αυτονόητο είναι ότι και εδώ τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συνωστισμός. Η λευκή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα χαρακτηριστικά μόνιππα και τα δεκάδες πολύχρωμα ψαροκάικα δημιουργούν τις πρώτες θετικές εντυπώσεις.

Πρέπει να ξέρετε
Η πόλη της Αίγινας αξίζει την προσοχή σας. Θα περπατήσετε ή θα κάνετε βόλτα με νοικιασμένο ποδήλατο στα σοκάκια της παλιάς Αίγινας που αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, όπου και θα δείτε τα σπίτια που έζησαν οι Τρικούπηδες, ο Κανάρης, ο Κουντουριώτης, καθώς και το κυβερνείο του Καποδίστρια. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον πύργο του Μαρκέλλου, όπου εγκαταστάθηκε η Ελληνική κυβέρνηση το διάστημα 1826-1829 και σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό – εκθεσιακό κέντρο. Αν έχετε έρθει με το δικό σας σκάφος, πάρτε κάποιο ταξί για μια σύντομη επίσκεψη στο λαμπρό ναό της Αφαίας αλλά και τα ερείπια της Παλαιοχώρας που βρίσκονται διάσπαρτα σε απότομο λόφο, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Οι παραλίες
Ένα από τα ομορφότερα λιμανάκι για μπάνιο είναι το Κλίμα, 1 ν.μ. νοτιοανατολικά της Πέρδικας. Η παραλία έχει αρκετά κυπαρίσσια, ευκαλύπτους και συκιές και είναι από τις ομορφότερες του νησιού. Η απλωτή παραλία του Μαραθώνα αν και σε αρκετά σημεία είναι οργανωμένη και ως εκ τούτου μαζεύει αρκετό κόσμο, είναι καλή και ενδείκνυται για παιδιά. Η παραλία της Αγίας Μαρίνας αλλά και οι μικροσκοπικές ακρογιαλιές με την αμμουδιά δεξιά και αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας είναι οι πιο δημοφιλείς του νησιού. Καθαρά νερά, βράχια και πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα θα βρείτε και στο νησάκι της Μονής, όπου εκτός από το δικό σας σκάφος μπορείτε να πάτε και με εκδρομικό πλοιάριο που εξορμά από την Πέρδικα.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr