Λακωνική Μάνη, Λιμένι

58876 Επισκέψεις στο άρθρο

Έτσι όπως θα κατηφορίζετε από Αρεόπολη για Οίτυλο, θα δείτε από ψηλά τον μικρό παραδοσιακό οικισμό να ακουμπά πλάι στο βαθύ, γαλάζιο της θάλασσας. Βράχια σμιλεμένα από την ορμή των  κυμάτων,  δύο, τρεις ψαροταβέρνες, καΐκια και μερικά πέτρινα χτίσματα, αραδιασμένα κατά μήκος της παραλίας συνθέτουν το ιδιαίτερο σκηνικό, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά λιμανάκια της Ελλάδας.

Το Λιμένι ήταν η έδρα της ισχυρής μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχάληδων. Διασώζεται ακόμη το μεγαλόπρεπο αρχοντικό τους που από τους ντόπιους ονομάζεται «παλάτι». Χαρακτηριστική είναι επίσης η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Βρετής που ποζάρει διακριτικά πλάι στη θάλασσα, σημείο ιδανικό για το ηλιοβασίλεμα. Η ακτή μπροστά στο Λιμένι είναι βραχώδης, όμως τα νερά είναι διάφανα, ιδανικά για βουτιές.

Δίπλα στο μυχό του καλογραμμένου κόλπου του Νέου Οίτυλου, ανοίγει το τόξο της μια ευρύχωρη παραλία με πεντακάθαρα νερά, στρωμένη με βότσαλο και άμμο. Κατά μήκος της αραδιασμένα στη σειρά, βρίσκονται ταβέρνες και καφέ.

Πως θα πάτε: Η Αρεόπολη απέχει από την Αθήνα 295 χλμ. Η πορεία που θα ακολουθήσετε είναι Τρίπολη-Σπάρτη-Γύθειο- Αρεόπολη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξετε τη διαδρομή Γύθειο-Αρεόπολη. Ο δρόμος αν και έχει σαφώς βελτιωθεί, υπάρχουν κάποιες στροφές και στενά σημεία που κρύβουν κινδύνους.  Από την Αερόπολη το Λιμένι απέχει μόλις 4 χλμ., ενώ Καλαμάτα - Λιμένι να υπολογίζετε περίπου 80 χλμ.
 

Tags: WEEKEND