Νομός Φωκίδας, Μοναστηράκι

58627 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν δείτε σε φωτογραφία τούτη την ακτή του Κορινθιακού κόλπου, θα νομίζετε ότι πρόκειται για εικόνα από κάποιο οικισμό σε νησί του Ιονίου. Κι όμως για να έρθετε έως εδώ θα χρειασθείτε μόνο αυτοκίνητο, ενώ σίγουρα θα απολαύσετε νησιώτικη ατμόσφαιρα τρώγοντας το ψαράκι σας στις ψαροταβέρνες της προκυμαίας στο Μοναστηράκι ή σεργιανίζοντας στο μικρό λιμάνι όπου δένουν τα πολύχρωμα καΐκια.

Το χωριό είναι χτισμένο στην κόψη μιας απότομης δασωμένης πλαγιάς που βουτά στη θάλασσα, σχηματίζοντας μικρές βοτσαλιές. Έχει χαρακτηρισθεί με παλαιότερο Βασιλικό Διάταγμα και Υπουργική Απόφαση, ως «τόπος τουριστικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Το ομορφότερο σημείο του παράλιου οικισμού που διατηρεί την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, είναι αυτό που απλώνεται δυτικά από το λιμανάκι κατά μήκος της προκυμαίας και το σκεπάζουν θεόρατοι ευκάλυπτοι.

Σε ελάχιστη απόσταση ξεχωρίζει το ακρογιάλι στο «Παραθάλασσο». Το ήδη ενδιαφέρον σκηνικό συμπληρώνει η μικρή γαλάζια λίμνη δίπλα στη θάλασσα. Στο Μοναστηράκι, η παραλία Παραθάλασσο με τα μικρά βότσαλα είναι η καλύτερη για μπάνιο και προσεγγίζεται εύκολα με τα πόδια από το λιμανάκι.

Πώς θα πάτε: Από την Αθήνα για να φθάσετε στo Μοναστηράκι θα πρέπει να διανύσετε (μέσω Ρίου - Αντίρριου) 250 χλμ. Στα έξοδα να συνυπολογίσετε τα διόδια της νεας Εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών και αυτά της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου που κυμαίνονται στα 13,20 ευρώ για επιβατικά αυτοκίνητα). Αν έρθετε από την νέα εθνική οδό μέσω Αράχοβας ή Διστόμου να υπολογίζετε ότι θα διανύσετε περίπου 265 χιλιόμετρα με περισσότερες στροφές, αλλά λιγότερα διόδια.

Tags: WEEKEND