Αμβρακικός κόλπος, Κορωνησία

58605 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο Αμβρακικός κόλπος έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι δύσκολο να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Το καλύτερο σημείο για να αποκτήσει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής, είναι το ψαροχώρι της Κορωνησίας που είναι χτισμένο επάνω σε μια λιλιπούτεια νησίδα και προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Αρτας. Πρόκειται για ένα μικρό ψαράδικο οικισμό με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 350 κατοίκους. Αξιόλογος εδώ είναι ο παλιός βυζαντινός ναός της Παναγίας του 7ου αι.

Αν και το χωριό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αυθεντική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από το λιμάνι όπου δένουν τα δεκάδες πλεούμενα των ψαράδων που ζουν από τα αλιεύματα του κλειστού κόλπου. Τον Αύγουστο στην Κορωνησία πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον όπως είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και η γιορτή της Σαρδέλας. 

Οι ακτές του Αμβρακικού δεν είναι από τις καλύτερες της Ηπείρου για κολύμπι καθώς τα νερά είναι ρηχά και ο βυθός σε πολλά σημεία βαλτώδης. Πάντως οι ντόπιοι προτιμούν για το μπάνιο τους τις αμμουδιές γύρω από την Κορωνησία.

Πως θα πάτε: Από Αθήνα μέχρι Αρτα θα πρέπει να διανύσετε 365 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και τη νεότευκτη Ιονία Οδό.  Από Θεσ/νίκη μέσω Εγνατίας Οδού και Ιονίας θα χρειαστεί να καλύψετε 320 χιλιόμετρα.
 

Tags: WEEKEND