Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος, Ήλια

58843 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε μια μασχάλη του βόρειου ευβοϊκού κόλπου λίγο νοτιότερα από τη γνωστή λουτρόπολη της Αιδηψού συναντάμε το χωριουδάκι Ήλια.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το χωριό Ήλια ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι του Β. Ευβοϊκού κόλπου. Το κυρίως χωριό βρισκόταν πιο ψηλά κρυμμένο στο πυκνό πευκοδάσος ατενίζοντας τη θάλασσα από απόσταση ασφαλείας.
Σιγά σιγά οι περισσότεροι κάτοικοι κατέβησαν στα παραλία, κτίστηκαν τα πρώτα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι εξοχικές κατοικίες. Παρόλα αυτά το ψαροχώρι δεν έχασε την ταυτότητα του. Ακόμη και σήμερα θα δεις τους ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα στην παραλία, τις γάτες να παραμονεύουν για να αρπάξουν κάποιο μεζέ από την ψαριά, τις κυράδες να πηγαίνουν στο ακροθαλάσσι για να βάλουν θαλασσινό νερό στην κατσαρόλα όπου θα βράση η κακκαβιά. Μπροστά από το χωριό απλώνεται μια όμορφη καθαρή παραλία με νερά διαυγή που βαθαίνουν απότομα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιαματική πηγή που χύνεται στη θάλασσα στο νότιο μέρος της παραλίας, εκεί που ξεκινούν τα βραχάκια. Στο λιμάνι των Ηλίων μπορούν να δέσουν μικρά σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά. Περισσότερες επιλογές για κολύμπι θα έχετε, αν τραβήξετε νότια προς Χρόνια, Ροβιές ή βόρεια μετά τη Αιδηψό προς Γρεγολίμανο και Αη Γιώργη.
 
Πως θα πάτε : Ακολουθείτε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Στο 151ο χλμ. στρίβετε δεξιά για Αρκίτσα και παίρνετε το φέρυ για Αιδηψό όπου θα φθάσετε μετά από 45 λεπτά. Από την Αιδηψό τα Ήλια απέχουν μόλις 13 χιλιόμετρα. Βέβαια υπάρχει και η στεριανή διαδρομή μέσω Χαλκίδας, Ψαχνών, Μαντουδίου. Στη συνέχεια ακολουθείτε το δρόμο για Λίμνη, Ήλια. Συνολικά από την Αθήνα θα καλύψετε 180 χιλιόμετρα.
 

Tags: WEEKEND