Ρεντίνα, νομός Καρδίτσας

70815 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρισκόμαστε στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων εκεί που σμίγει η Θεσσαλία με την Στερεά Ελλάδα και μπερδεύουν τα όρια τους οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας. Εδώ στις παρυφές του ελατόδασους και κοντά στη νεότευκτη λίμνη Σμοκόβου  συναντάμε το κεφαλοχώρι της Ρεντίνας.
 
Πως θα πάω: Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλιόμετρα ΝΔ της Καρδίτσας, ενώ από τη Λαμία απέχουν 80 χιλιόμετρα. Από τη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα της  εθνικής οδού Ε65 μπορείτε από το οροπέδιο του Δομοκού να κατευθυνθείτε προς Ξυνιάδα και να προσεγγίσετε άμεσα τη λίμνη Σμοκόβου. Από τα Λουτρά Σμοκόβου η Ρεντίνα απέχει  22 χιλιομετρα. 
 
Αξίζει να δω: Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών (θειούχων - αλκαλικών) ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα ενώ τις χρησιμοποιούσε και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Σήμερα εδώ υπάρχει ένα σύγχρονο spa που  διαθέτει πισίνα, γυμναστήριο, σάουνες, χαμάμ και αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Η γειτονική λίμνη του Σμοκόβου είναι μια τεχνητή λίμνη. Μάλιστα θεωρείται μια από τις νεότερες λίμνες της Ελλάδας, καθώς τα έργα για την ύψωση φράγματος στην κοίτη του ποταμού Ονόχωνου ξεκίνησαν το 1990 και ολοκληρώθηκαν το 2003. Από τα Λουτρά Σμοκόβου ο δρόμος με έντονες στροφές καταλήγει  στο κεφαλοχώρι της Ρεντίνας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ρεντίνα ήταν γνωστή και ως «Βασίλισσα των Αγράφων» και θεωρείτο ένα από τα πιο πλούσια κεφαλοχώρια της ορεινής Ρούμελης.  Στα χρόνια της Γερμανοϊταλικής κατοχής  εδώ λειτουργούσε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων που στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο αλλά και το ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και το Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο. Σε μικρή απόσταση από το χωριό θα δείτε το ιστορικό μοναστήρι της Ρεντίνας.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr
 

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)