2. Λιβάδι, το περήφανο βλάχικο χωριό
2. Λιβάδι, το περήφανο βλάχικο χωριό
2. Λιβάδι, το περήφανο βλάχικο χωριό

2. Λιβάδι, το περήφανο βλάχικο χωριό

51136 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Λιβάδι Ελασσόνας, είναι σκαρφαλωμένο στη ράχη του όρους Τίταρος και ατενίζει από προνομιακή θέση και υψόμετρο 1200 μέτρα τις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου. Είναι γνωστό και ως "Βλαχολίβαδο" καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά βλάχικα χωριά της Θεσσαλίας  με σχεδόν 3000 μόνιμους κατοίκους!  Το Λιβάδι έχει ακόμα ένα λόγο να περηφανεύεται και δικαίως, καθώς είναι ο γενέθλιος τόπος του Γιωργάκη Ολύμπιου, του θρυλικού αγωνιστή του 1821, δεξί χέρι του Υψηλάντη.
Στην κεντρική πλατεία θα επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γεωργάκης Ολύμπιος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αρχαιολογική Συλλογή που φιλοξενεί ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό που υπήρχε εδώ. Ο ναός του Αγ. Χαραλάμπους θεωρείται ο παλιότερος της περιοχής (1054), ενώ αξιόλογο είναι το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην ομώνυμη περιοχή.  
Απ` το Μουσείο ή την κεντρική πλατεία αξίζει να περπατήσετε διασχίζοντας την αγορά ως το «Κιόσκι» όπου βρίσκεται το γυμνάσιο, η μητρόπολη,  αλλά και ο χώρος όπου τον Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει το έθιμο "χορός των γερόντων". Από εδώ η θέα στον Όλυμπο είναι πέραν κάθε περιγραφής. 
Στο ψηλότερο σημείο του χωριού (υψόμ. 1370) όπου δεσπόζει ο ναός ο του Προφ. Ηλία (κτίσμα του 1776), ξεκινά μια θαυμάσια περιπατητική διαδρομή, κατάλληλη επίσης για οχήματα 4χ4 που θα σας φέρει στο οροπέδιο της Σάπκας -το υψίπεδο του όρους Τίταρος- όπου το καλοκαίρι βόσκουν χιλιάδες αιγοπρόβατα. Το Λιβάδι απέχει από τη Λάρισα 75 χιλιόμετρα και από την Κατερίνη 45 χιλιόμετρα.


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr