5. Στόμιο -  Καρίτσα με θέα στο πέλαγο
5. Στόμιο -  Καρίτσα με θέα στο πέλαγο
5. Στόμιο -  Καρίτσα με θέα στο πέλαγο

5. Στόμιο - Καρίτσα με θέα στο πέλαγο

51633 Επισκέψεις στο άρθρο

Στις βορειοανατολικές παρυφές του Κίσαβου, κοντά στις εκβολές του ποταμού Πηνειού, συναντάμε το παραθαλάσσιο χωριό Στόμιο που διαθέτει μια θαυμάσια αμμουδιά.
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εύκολη αν χρησιμοποιήσετε την Εθνική οδό Λάρισας – Κατερίνης, (το Στόμιο απέχει 46 χιλιόμετρα από τη Λάρισα).  Ο τόπος είναι ήπια διαμορφωμένος για χαλαρούς περιπάτους σ` ένα πραγματικά πανέμορφο οικοσύστημα που συνδυάζει τη γοητεία του ανοιχτού πελάγους με τη ζωντάνια ενός πολύτιμου υγρότοπου.

Παντελώς διαφορετικό τοπίο θα συναντήσετε αν ανηφορίσετε τον στενό και με γρήγορες στροφές δρόμο που οδηγεί από το Στόμιο στο ορεινό χωριό Καρίτσα που ακουμπά στις κατάφυτες ανατολικές παρυφές του Κίσαβου (7 χλμ.). Σε κάποια σημεία της διαδρομής που η βλάστηση είναι πιο χαμηλή θα αγναντεύετε την ομορφότερη θέα προς τον διάπλατο πελαγίσιο ορίζοντα, αλλά και προς τις εκβολές του Πηνειού.

Λίγο πριν βγείτε στην Καρίτσα θα δείτε στα δεξιά σας ασφάλτινο δρόμο που τρυπώνει στο δάσος. Ακολουθήστε τον για 6 χιλιόμετρα ως την δασική τοποθεσία «Αριοπρίονο» με τις θεόρατες οξιές και τις εγκαταστάσεις αναψυχής του δασαρχείου. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει ασφαλτοστρωμένος πλέον για Σπηλιά. Η Καρίτσα είναι ένα «χωριό-μπαλκόνι» στις παρυφές του Κισάβου και στο Αιγαίο. Από εδώ με κάποιες στροφές θα κατηφορίσετε για την παραλία του χωριού Κόκκινο Νερό, θα κολυμπήσετε στις διαμορφωμένες πέτρινες γούρνες με το ιαματικό νερό ή θα εξερευνήσετε μέσω του νέου παραλιακού δρόμου τις ακρογιαλιές Παναγία, Ψαρόλακας, Καλύβια και Πλατιά `Αμμος καταλήγοντας πάλι στο Στόμιο.


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr