O Τρανός Χορός πάει για Γκίνες;

2903 Επισκέψεις στο άρθρο

Θέση στα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ο Τρανός Χορός της Βλάστης με την προσπάθεια να εγγραφεί και στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 
Μια φιλόδοξη προσπάθεια για την εγγραφή του εθίμου του Τρανού Χορού της Βλάστης στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ξεκινούν ο δήμος Εορδαίας και οι φορείς της Βλάστης, παράλληλα με την προσπάθεια να εγγραφεί ο Τρανός Χορός στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, αναφορικά με την απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου την Κυριακή 5 Μαρτίου στη Βλάστη, παρουσία της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης και όλων των συλλόγων των Βλατσιωτών, προκειμένου να συντονιστεί η προσπάθεια για την υποβολή του αιτήματος για ένταξη του Τρανού Χορού στον κατάλογο της UNESCO.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος θα πρέπει προηγουμένως ο Τρανός Χορός να εγγραφεί στον εθνικό κατάλογο, γιΆ αυτό και το πρώτο βήμα θα είναι να ετοιμαστεί ο φάκελος που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε ο κ. Ζαμανίδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να ενισχυθεί και να ανεβεί αυτό το έθιμο.

Το επόμενο διάστημα, είπε, το Τοπικό Συμβούλιο Βλάστης μαζί με το δήμο Εορδαίας θα συγκροτήσει επιτροπές με Βλατσιώτες, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν στοιχεία και θα τεκμηριώσουν το αίτημα για την ένταξη του εθίμου Τρανού Χορού τόσο στον εθνικό κατάλογο όσο και στον κατάλογο της UNESCO, και για το σκοπό αυτό έγινε ήδη επαφή και με το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο δηλώνει πρόθυμο να βοηθήσει στην υποστήριξη της υποψηφιότητας για την UNESCO.

Με πρόταση μάλιστα του δημάρχου Εορδαίας, ο φετινός Τρανός Χορός θα πρέπει να είναι ο τρανύτερος, κι αυτό γιατί όπως συζητήθηκε με τους φορείς των βλατσιωτών και επιφανείς βλατσιώτες, αποφασίστηκε να είναι φέτος ο Χορός τόσο μεγάλος ώστε εάν υπάρχει η δυνατότητα να εγγραφεί και στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, καθώς μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια εγγραφής του Τρανού Χορού στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Tags: ΚΟΖΑΝΗ