Χιλιαδού

83658 Επισκέψεις στο άρθρο

Στη Χιλιαδού θα έρθετε από το ορεινό χωριό Στενή (απέχει 30 χλμ. από Χαλκίδα). Από εδώ θα ανηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο που χάνεται στο ελατόδασος και θα κατηφορίσετε με άφθονες στροφές για τα δυο μικρά χωριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας, Στρόπωνες και Λάμαρη. Συνολικά από την Αθήνα μέχρι την παραλία της Χιλιαδούς θα χρειαστεί να καλύψετε 135 χιλιόμετρα (σε δυο περίπου ώρες) εκ των οποίων τα τελευταία 30 με άφθονες στροφές.

Η παραλία έχει μήκος περίπου 1500 μέτρα, είναι καλυμμένη με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι ενώ κατά μήκος της τρέχει ο ασφάλτινος δρόμος. Στην νότια άκρη, σε κατάφυτο σημείο εκβάλει ένα μικρό ποτάμι ενώ λίγο ψηλότερα από το κύμα, αναπτύσσεται το πυκνό πλατανόδασος που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού της Λάμαρης. Τα τελευταία χρόνια έχουν κτισθεί παράλληλα με την ακτογραμμής, αρκετά και όχι πάντα καλαίσθητα κτήρια που αλλοιώνουν την γύρω άγρια και επιβλητική τοπιογραφία.

Στο βόρειο άκρο της ακτής, πίσω από τον κάθετο βράχο απλώνεται η σαφώς μικρότερη ακρογιαλιά των γυμνιστών (προσεγγίζεται με μονοπάτι 100 μέτρων). Εδώ κάθε καλοκαίρι ακμάζει μια μικρή κοινότητα ελευθέρων κατασκηνωτών που στήνουν τις σκηνές τους κάτω από τα βράχια, πράγμα που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί θανατηφόρα επικίνδυνο, αφού η περιοχή υποφέρει από κατολισθήσεις. Από την παραλία των γυμνιστών δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι (250 μέτρα) οδηγεί στην εντελώς απόμερη μικροσκοπική ακρογιαλιά Ανεμάκι με την πανέμορφη σπηλιά.