O ορεινός όγκος του Παρνασσού κρύβει τρία χιονοδρομικά κέντρα που προσεγγίζονται από Αράχωβα, Αμφίκλεια και από Πολύδροσο

Φωτογραφία του Θανάση Παναγιώτου στο autotriti-touring.gr

Φωτογραφία της Κωσταντίνας Σπυροπούλου στο autotriti-touring.gr

Φωτογραφία της Χρύσας Λαγίου στο autotriti-touring.gr

Χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού

37643 Επισκέψεις στο άρθρο

O ορεινός όγκος του Παρνασσού κρύβει τρία χιονοδρομικά κέντρα που προσεγγίζονται από την Αράχωβα, από την Αμφίκλεια και από την Πολύδροσο.
Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε:
Στα όρια των νομών Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας αναπτύσσεται ο ορεινός όγκος του Παρνασσού. Τα χιονοδρομικά κέντρα προσεγγίζονται από την Αράχωβα (απέχει από την Αθήνα 175 χιλιόμετρα), από την Αμφίκλεια (απέχει από την Αθήνα 180 χλμ.) και από την Πολύδροσο (απέχει από την Αθήνα 190 χλμ.).

Χιονοδρομικά κέντρα: (www.parnassos-ski.gr).
Από το Λιβάδι Αράχοβας θα έχετε εύκολη πρόσβαση και στα δύο χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στις θέσεις «Κελάρια»-«Φτερόλακκα» και «Γεροντόβραχος» σε υψόμετρο από 1.750 έως 2.300 μέτρα αντίστοιχα. Από την Αμφίκλεια ή από την Πολύδροσο, θα προσεγγίσετε πρώτα το σαλέ στη θέση Φτερόλακα. Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου απλώνοντα σε ύψους από 1.600-2.250 μέτρα και καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού θεωρείται το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, ενώ διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις στα «Κελάρια» και στη «Φτερόλακα» συνδέονται μεταξύ τους με το λίφτ «Ερμής». Επίσης από φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά η νέα άνετη οκταθέσια καμπίνα.

Πλεονέκτημα:
Αφθονες πίστες, άρτια οργάνωση, σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ανακαλύψτε:
Τα πανέμορφα τοπία που διασχίζει το Εθνικό μονοπάτι 22 στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού.

Το χιονοδρομικό κέντρο «Γεροντόβραχος» (www.athensskiclub.com) είναι ανεξάρτητο. Ανήκει στον Αθηναϊκό Όμιλο Φίλων Σκι και ανοίγει μόνο κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο.

Οι περιηγήσεις:
Από την Αράχοβα ξεκινούν οι δρόμοι για τα... σύννεφα! και το υψίπεδο «Λιβάδι» που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και σε υψόμετρο 1000-1200 μέτρων. Από το Λιβάδι, αλλά και από τους Δελφούς προσεγγίζεται μέσω του Ευρωπαϊκού μονοπατιού «Ε4» το Κωρύκειο Αντρο (υψόμ. 1360), η μυθική σπηλιά του θεού Πάνα που οι ντόπιοι ξέρουν σαν «Σαρανταύλι». Πανέμορφη είναι η διαδρομή από το Λιβάδι προς την Αράχοβα καθώς διασχίζει μεγάλο μέρος του πυκνού ελατόδασους το οποίο θεωρείται πυρήνας του Εθνικού Δρυμού. Αν σας κουράζει η κοσμοσυρροή της κοσμοπολίτικης Αράχοβας προτείνουμε να αναζητήσετε τη Βάργιανη. Το απόμερο αυτό χωριό του Παρνασσού προσεγγίζεται από το δρόμο Αμφισσας – Γραβιάς – Μπράλου. Εξίσου ενδιαφέρουσες διαδρομές θα ανακαλύψετε και στα ανατολικά του Παρνασσού, γύρω από τα χωριά Τιθορέα, Αμφίκλεια, Πολύδροσος.

Tips:
Συνδυάστε την άθληση υψηλών επιπέδων που σας προσφέρει το χιονοδρομικό με την κοσμοπολίτικη ζώη της Αράχωβας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ