Φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού Σύρου

Διαβάστηκε από 1474 αναγνώστες

Το 1ο φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου «Syros GrEATings» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, βάζοντας και επίσημα τη Σύρο στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και ανοίγοντας το δρόμο για την καθιέρωση του νησιού ως γαστρονομικό προορισμό.

Tο Syros GrEATings γρήγορα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την τοπική κοινωνία συσπειρώνοντας εστιάτορες, τοπικούς παραγωγούς, επιχειρηματίες, κατοίκους και φίλους που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και εργάστηκαν σκληρά για μήνες. Αυτό ακριβώς το αίσθημα ύπαρξης ενός κοινού στόχου και η διάθεση για συνεργασία προς την επίτευξη αυτού, η οποία μετουσιώθηκε τελικά σε πράξη, είναι μάλλον ο βασικός λόγος που το Syros GrEATings ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε αυτό το παρθενικό του ταξίδι.

Για το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο είχαν ετοιμάσει ειδικά μενού με Συριανά πιάτα – παραδοσιακές αλλά και δημιουργικές, σύγχρονες συνταγές - δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευθούν την τοπική κουζίνα και θυμίζοντας στους ντόπιους γεύσεις από τα παλιά. Δύο παράλληλες εκθέσεις πλαισίωσαν το φεστιβάλ, η έκθεση φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που φιλοξενείται στο Δημαρχιακό Μέγαρο και η έκθεση για την ιστορία του Συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο, με αποκορύφωμα το Σάββατο 17/09 όταν ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς «πλημμύρισε» από κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει και να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις την έκθεση των τοπικών παραγωγών και τα live μαγειρέματα των σεφ των εστιατορίων Aegean Cuisine και των guests σεφ με καταγωγή από το νησί, Marco Rossi και Στέλιο Αρακά, με παρουσιάστρια της βραδιάς την Συραναθρεμένη Ιωάννα Σταμούλου. Η βραδιά έκλεισε εντυπωσιακά με συριανά cocktails από τα cocktail bars της Σύρου Baba και Kouchico, αλλά και τον guest bartender Χρήστο Χουσέα του Αθηναϊκού 42 Bar.

Την πρόσκληση του Syros GrEATings αποδέχθηκε μια ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων και food bloggers από τα πιο σημαντικά μέσα γαστρονομίας της χώρας, που φιλοξενήθηκαν στη Σύρο και ακολούθησαν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για να γνωρίσουν τη συριανή γαστρονομία. Κατά την άφιξή τους, επισκέφθηκαν το Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Νομού Κυκλάδων στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Εκεί τους υποδέχθηκε με ξενάγηση στο κτίριο Πρασσακάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος. 

Η δεύτερη ημέρα για τους καλεσμένους ξεκίνησε με μια στάση στην Aνω Σύρο, συνεχίστηκε με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και έκλεισε με δείπνο στα εστιατόρια Aegean Cuisine για δοκιμή των συριανών μενού.

Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις στους παραγωγούς και στη συνέχεια οι καλεσμένοι κατέφτασαν στο Δημαρχείο για την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και τον επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», Γιώργο Πίττα, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Η υποδοχή έγινε με παραδοσιακές μουσικές από τον καταξιωμένο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα πλαισιωμένο από μουσικούς με βιολιά, κανονάκια, σαντούρια και λαούτα, και συνεχίστηκε με τον ήχο των πιρουνιών πάνω στις πορσελάνες, που χτυπούσαν ρυθμικά για να φουσκώσει το παραδοσιακό ντεκότο σημαίνοντας την έναρξη της παρουσίασης.

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή