Νομός Γρεβενών: Ράφτινγκ στον Βενέτικο και πεζοπορία στην Τρυπημένη

27611 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο ποταμός Βενέτικος είναι ένας από τους δύο μεγάλους παραπόταμους του Αλιάκμονα. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που διατρέχει το ποτάμι βρίσκεται μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η πρώτη επαφή με το ποτάμι του Βενέτικου γίνεται συνήθως στη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου, πάνω στον οδικό άξονα Τρικάλων – Γρεβενών. Το επιβλητικό τοπίο, εδώ στις ονομαζόμενες από τους ντόπιους «Πύλες του Βενέτικου» με τα κάθετα βράχια και τα βαθιά ποταμίσια νερά, θα διεκδικήσει σίγουρα από τον επισκέπτη, μια ολιγόλεπτη στάση.

Το ποτάμι κυλά με απανωτούς ελιγμούς και αφρισμένα νερά ανάμεσα σε κροκαλοπαγή πετρώματα και διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

Καλύτερη εποχή για ράφτινγκ στον Βενέτικο θεωρείται η περίοδος από Μάρτη έως και τα τέλη Μάη. Στο ποτάμι έχουν ανοιχτεί συνολικά 3 διαδρομές για rafting 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας.

Το χωριό Μικρολίβαδο του νομού Γρεβενών απέχει από την πρωτεύουσα 25 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές του οικοσυστήματος της Βάλια Κάλντα. Ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της περιοχής είναι αυτό της "Τρυπημένης" Πέτρας. Η "Τρυπημένη" είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός από πετρώματα παρόμοια με αυτά των Μετεώρων που εντυπωσιάζει με την καλοσχηματισμένη, τεράστια διαμπερή τρύπα στη μέση του βράχου, από την οποία προέρχεται και το όνομα του. Με αρχή το χωριό Μικρολίβαδο ξεκινάει η πεζοπορική διαδρομή προς την "Τρυπημένη" που ακολουθεί δασικό δρόμο και μετά μονοπάτι το οποίο καταλήγει στην ρίζα της τρυπημένης πέτρας. Το μήκος της συνολικής πορείας με την επιστροφή, φθάνει τα 8 χλμ. Η περιοχή καθώς διαθέτη άφθονους χωματόδρομους ενδείκνυται και για αξέχαστες περιηγήσεις με αυτοκίνητο που διαθέτη κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς.

Για να κάνετε ράφτινγκ στα ποτάμια των Γρεβενών και να περπατήσετε με ασφάλεια στα μονοπάτια , θα απευθυνθείτε στο τοπικό γραφείο οικοτουρισμού “OVERLAND”: www.overlandpindos.gr, τηλ. 24620 85032 & 6977772542 (υπεύθυνος Απόστολος Διανέλλος).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ