Βόρεια Εύβοια: Ιππασία στο Ψαροπούλι και το Αρτεμίσιο

27718 Επισκέψεις στο άρθρο

Η περιοχή του δασωμένου ακρωτηρίου Αρτεμίσιο στη Βόρεια Ευβοίας αναφέρεται στις σελίδες της αρχαίας ιστορίας όχι μόνο για την ομώνυμη ναυμαχία κατά τους Μηδικούς πολέμους (480 π Χ), αλλά και για τα χάλκινα αγάλματα του Θεού Δία ή Ποσειδώνα και του Μικρού Ιππέα που ανασύρθηκαν από ναυάγιο στο βυθό του. Τα σπάνια αυτά, μεγάλης αξίας έργα τέχνης αποτελούν σήμερα, δύο από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου!

Η καλύτερη παραλία της περιοχής θεωρείται αναμφισβήτητα το Ψαροπούλι, μια απλωτή, μήκους άνω των 4 χιλιόμετρων ακτή, που προσεγγίζεται εύκολα από το χωρίο Βασιλικά. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα του χωριού Βασιλικά προήλθε από τα «βασιλικά καράβια» του Ξέρξη που άραξαν στον όρμο για να παρακολουθήσουν εκ του ασφαλούς την ναυμαχία του Αρτεμισίου, ενώ αντίστοιχα το όνομα του χωριού Ελληνικά από τα ελληνικά καράβια που αγκυροβόλησαν εδώ -στην ίδια πάντα ναυμαχία. 

Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται από έντονη βλάστηση με κυρίαρχο δασικό είδος το πεύκο ενώ στις κοίτες των ποταμών υπάρχουν πλατάνια, ιτιές και γαύροι που σχηματίζουν μια πραγματική ζούγκλα.

Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει υποδομή για ιππασία, πληροφορίες «Ιππικό Αγρόκτημα Ίππερος» (τηλ. 6932796964 κα Κατερίνα). Εδώ συνοδεία οδηγού μπορείτε να κάνετε υπέροχες βόλτες στο ακροθαλάσσι και στο παρακείμενο πλατανόδασος. Υπάρχουν σύντομες διαδρομές  γύρω από το  κτήμα στις κοντινές εξοχικές τοποθεσίες αλλά και πιο μακρινές που χώνονται βαθιά στο παρακείμενο δάσος ή οδηγούν στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο. Φυσικά όλες οι βόλτες μπορούν να συνδυαστούν με βουτιές στο Αιγαίο.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ