Κλεισούρα Καστοριάς

  19123 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/12/2019

  Ο δρόμος που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά δίνει πρόσβαση με σύντομες παρακάμψεις σε πολλά σημαντικά χωριά που σήμερα μοιράζονται την ορεινή  περιοχή ανάμεσα στους νόμους Καστοριάς και Φλώρινας.
  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το βλάχικο χωριό της Κλεισούρας που αναπτύσσει τις τέσσερεις γειτονιές του σε ύψος 1250 μέτρα στα πυκνοδασωμένα πρανή του όρους Μουρίκι. Γνωστό και σαν Βλαχοκλεισούρα ήταν ένα σπουδαίο, ακμάζον κεφαλοχώρι όπου ζούσαν περισσότερες από 1000 οικογένειες και ευημερούσε κυρίως σαν διαμετακομιστικός σταθμός των καραβανιών στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

  Εκτός από το εμπόριο, οι Κλεισουριώτες ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία της γούνας, ενώ ονομαστά ήταν τα σχολεία τους όπως η Αστική Σχολή, το Ελληνικό Σχολείο, το Αλληλοδιδακτικό, αλλά και η αξιόλογη βιβλιοθήκη που περιελάμβανε πάνω από 2000 τόμους. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας όπου εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, όπλα του μακεδονικού αγώνα, υφαντά, φωτογραφίες, ιστορικές εκδόσεις.  Χαμηλότερα από το χωριό ξεχωρίζει το μοναστήρι της Θεοτόκου που κτίστηκε τον 15ο αιώνα. Αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που διασχίζει το όρος Μουρίκι και το πυκνό δάσος οξιάς και καταλήγει στο ιστορικό χωριό Βλάστη της Κοζάνης. Να υπολογίζεται συνολικά ότι θα χρειαστεί να καλύψετε 16 χιλιομέτρων εκ των οποίων λιγότερα από δέκα γίνονται σε λασπωμένο χωματόδρομο. Προσοχή σε καμία περίπτωση μην ακολουθείστε την παραπάνω διαδρομή αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση.
   

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

   

  που να μεινετε - ΔΡΑΜΑ

  • Χαλάρωση που «πιάνει παράδεισο»!

   Αν βρεθείς για κάποιο λόγο στη Δράμα και αναζητάς ένα τελείως ξεχωριστό κατάλυμα ή αν θελήσεις να συμπληρώσεις τη χιονοδρομική σου αναψυχή στις πίστες του Φαλακρού με την εμπειρία μιας απολαυστικής φιλοξενίας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις στον Βώλακα και να μείνεις στο Μαρήλια  .
    2523023350, 6945155425 Περισσότερα

  που να μεινετε - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  που να μεινετε - ΚΟΖΑΝΗ

  • Aπόλυτη άνεση στις διακοπές

   Επιλέξτε για τη διαμονή σας το Anesis Hotel που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτιστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κοζάνης.Για εσάς, που έρχεστε για εργασία ή διασκέδαση το Anesis Hotel σας προσφέρει τη ζεστή και οικογενειακή φιλοξενία του. Το υπεύθυνο και πρόθυμο προσωπικό με τη φιλική και μακρόχρονη πείρα, θα φροντίσει να έχετε μια ευχάριστη διαμονή.
    2461022505 Περισσότερα

  τι να κανετε - ΠΙΕΡΙΑ - ΟΛΥΜΠΟΣ

  που να μεινετε - ΣΕΡΡΕΣ - ΚΕΡΚΙΝΗ

  • Στο μοντέρνο λέμε ναι!

   H λιτή, μοντέρνα αισθητική βρίσκει τους γήινους τόνους και το αποτέλεσμα είναι ένα σικάτο καταφύγιο εντυπωσιακών αρχιτεκτονικών γραμμών που διέπουν το PHILIPPOS XENIA HOTEL  Xenia 4ων αστέρων. Αυτό το Design Hotel πολυτελείας στις Σέρρες το χρειάζεστε.
    2321099360, 2321099361 Περισσότερα