Βώλακας Δράμας

    Βώλακας Δράμας

    99641 Επισκέψεις στο άρθρο

    Δημοφιλής προορισμός για τους φίλους των χειμερινών σπορ, το Φαλακρό όρος κυριολεκτικά μεταμορφώνεται μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια. Η πιο γνωστή ανάβαση στις πλαγιές του βουνού είναι αυτή που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο. Αφήνοντας πίσω την πόλη της Δράμας ακολουθούμε τον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στο Νευροκόπι, προσπερνάμε τη διασταύρωση για την ιστορική Προσοτσάνη, τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων και πριν το χωριό Γρανίτης συναντάμε τη διασταύρωση για Βώλακα - χιονοδρομικό κέντρο.

    Ο Βώλακας βρίσκεται σε ύψος 900 μέτρων σε ήπια πλάγια του βουνού με αραιή δασική βλάστηση. Τριγύρω καταπράσινοι οπωρώνες, βρίσκουν τόπο να σταθούν στις καλοδουλεμένες λιθόκτιστες πεζούλες που υπάρχουν ολόγυρα από τον οικισμό. Το χωριό διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες, ταβερνάκια, ψησταριές και μικρά καφέ που ζωντανεύουν πρόσκαιρα τα Σαββατοκύριακα με τους θαμώνες τους το χωριό.
    Επιστρέφοντας στον οδικό άξονα που οδηγεί στο Νευροκόπι, θα περάσετε από το κατάφυτο χωριό Γρανίτης. Από εδώ εύκολα θα επισκεφθείτε το οχυρό Λίσσε και το πολεμικό μουσείο κοντά στο χωριό Οχυρό. Η διαδρομή Κάτω Νευροκόπι - Ποταμοί είναι πραγματικά ένα χάρμα οφθαλμών όποια εποχή του χρόνου και να πραγματοποιηθεί. Με σύντομες παρακάμψεις από την αρχική πορεία επισκεπτόμαστε τα χωριά Λευκόγεια (όπου δεσπόζει η μικρή τεχνητή λίμνη), Λιβαδάκι (ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός ναός της Παναγίας, κτίσμα του 1870 με αγιογραφίες του 1876), Αχλαδιά, Μικροκλεισούρα, Παγονέρι όπου αξίζει να αναζητήσετε το ναό της Κοιμήσεως (1835) με το περίτεχνο καμπαναριό, πριν καταλήξετε στους Ποταμούς και τις όχθες τις νεότευκτης λίμνης.