3. Αμπελάκια, μια ιστορία σαν παραμύθι
3. Αμπελάκια, μια ιστορία σαν παραμύθι
3. Αμπελάκια, μια ιστορία σαν παραμύθι

3. Αμπελάκια, μια ιστορία σαν παραμύθι

51541 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα ιστορικά Αμπελάκια βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, στα όρια με τη Μακεδονία, στις δυτικές παρυφές του Κίσαβου σε ύψος 450 και ατενίζουν την κοιλάδα των Τεμπών.  Αν και αρχικά εδώ αναπτύχθηκε ένα σημαντικό κτηνοτροφικό χωριό τα Αμπελάκια οφείλουν το όνομά τους στην πατροπαράδοτη ενασχόληση των κατοίκων με την οινοπαραγωγή. Ωστόσο το χωριό έμεινε στην ιστορία, όχι για τα κρασιά του, μα για την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των κατοίκων του στο γνέσιμο και στο βάψιμο των βαμβακονημάτων με αλιζαρίνη, μια χρωστική ουσία που προέκυπτε από την κατάλληλη επεξεργασία της ρίζας του φυτού ριζάρι.

Τα Αμπελάκια έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Αν και πολλά από τα παλιά σπίτια, μάρτυρες των καιρών της δόξας και της ευημερίας έχουν καταρρεύσει και εγκαταλειφθεί, η γοητεία που ασκεί ακόμη και σήμερα η ατμόσφαιρα του χωριού στον επισκέπτη, είναι έντονη.

Ο δρόμος φτάνει ως το κέντρο του οικιστικού ιστού, προτιμότερο όμως είναι ν` αφήσετε το όχημά σας στο χώρο στάθμευσης και να συνεχίσετε με τα πόδια την περιήγησή σας.

Η κατοικία του Γεωργίου Σβάρτς εμπνευστή του συνεταιρισμού Αμπελάκιων  σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την αγροτοποιμενική, αλλά και την αστική ζωή των κατοίκων. Στο παλιό εργοστάσιο υφαντουργίας στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπου ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά συλλογή φωτογραφιών, το αντίγραφο της "Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Λίγο έξω από το χωριό, ακολουθώντας 6 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου, εύκολα θα φθάσετε στο φράγκικο κάστρο (13ος αι) που δυστυχώς ελάχιστα ίχνη του διασώζονται. Ωστόσο η θέα από εδώ προς στην κοιλάδα των Τεμπών, είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Επίσης αξίζει να ανηφορίσετε ως το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία από όπου θα έχετε την καλύτερη άποψη στην κοιλάδα των Τεμπών και στις κορφές του Κάτω Ολύμπου.


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr