Εξαγνιστικό λευκό στην Αρκαδία

21074 Επισκέψεις στο άρθρο

Αφήνοντας πίσω την εθνική οδό Τριπόλεως – Κορίνθου, ο δρόμος τραβά ανατολικά για τα «χιονοχώρια» της Γορτυνίας. Πρώτα συναντάμε  την Κάψια,  μετά το Λεβίδι και ακολουθεί η κοσμοπολίτικη Βυτίνα, η ιστορική Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και στο δρόμο προς Πύργο τα πετρόκτιστα Λαγκάδια. Αν βρεθείτε εδώ μόλις θα έχει χιονίσει, πραγματικά δεν θα αναγνωρίσετε το τοπίο. Αν πάλι ο καιρός είναι ήπιος, έχετε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε το αγαπημένο σας χιόνι ανηφορίζοντας για τα χωριά Αλωνίσταινα, Χρυσοβίτσι, Βαλτεσινίκο και Μαγούλιανα που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Μάλιστα τα Μαγούλιανα  είναι το ψηλότερο κατοικημένο  χωριό της Πελοποννήσου, κτισμένο  καθώς είναι σε ύψος 1350.

Η αρχοντική Δημητσάνα και τα άλλα χωριά του Μαίναλου: Οι όχθες του Λούσιου ποταμού όπου κατά τον μύθο λούστηκε ο Δίας, προσφέρουν ντυμένες στα λευκά, ένα μοναδικό θέαμα. Το σούρουπο η σκεπασμένη με χιόνι Δημητσάνα  θαρρείς και ξεπήδησε από παιδικό παραμύθι. Το ίδιο και η αρχοντική Στεμνίτσα.  Από το Λεβίδι και τη Βυτίνα θα προσεγγίσετε τις πίστες του Χιονοδρομικού κέντρου Μαίναλου που βρίσκονται σε ύψος 1650 μέτρων και σπάνια το χειμώνα ξεμένουν από χιόνι.  Τις ομορφότερες εικόνες σε χιονισμένο ελατόδασος θα τις αντικρύσετε αν από τα  Μαγούλιανα  ακολουθήσετε τον ασφάλτινο δρόμο που διασχίζει το εντυπωσιακό ελατόδασος της Μάνας και καταλήγει  στον κεντρικό δρόμο Βυτίνας – Πύργου.

Εξίσου μαγευτική είναι η διαδρομή από Βυτίνα προς Αλωνίσταινα, Πιάνα, Δαβιά με τελική κατάληξη την Τρίπολη. Επίσης ενδιαφέρουσα -πάντα σε ασφάλτινο δρόμο- είναι αυτή που οδηγεί από τη Στεμνίτσα στην Ελάτη και τερματίζει στην Βυτίνα. Προσοχή αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση. Όλοι οι δευτερεύοντες οδικοί άξονες  χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα ίσως καθυστερήσουν λίγο να καθαρίσουν το οδόστρωμα. 

`Aγονη διαδρομή: Ακολουθώντας τον παλιό εθνικό δρόμο Τρίπολης – Πατρών, γνωστό στους ντόπιους με την ονομασία «111»,  θα έχουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα χωριά των νότιων παρυφών του Χελμού και του Ερύμανθου, τις όχθες του ποταμού Λάδωνα, τα ξεχασμένα χωριά του Αφροδίσιου όρους Βεσίνι, Πάος Σειρές. Πιο ανατολικά συναντάμε το χωριό Τριπόταμα που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο σταυροδρόμι των νομών Αχαΐας , Ηλείας και Αρκαδίας. Σε αυτό το σημείο συμπλέκονται οι ορεινοί όγκοι του Χελμού, των Λάμπειων ορέων με  τον Ερύμανθο, του Αφροδίσιου με τα Γορτυνιακά βουνά και σμίγουν τα νερά τους  τα ποτάμια Αροάνιος, Σειραίος και Ερύμανθος.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ