Χελμός, Ζαρούχλα, Καλάβρυτα, το λευκό πρόσωπο της Αχαΐας

21075 Επισκέψεις στο άρθρο

Από  το Διακοφτό που προσεγγίζετε εύκολα πια μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών θα ανηφορείτε για τις πλαγιές του όρους Χελμός με προορισμό την πρωτεύουσα των χειμερινών σπορ της Πελοποννήσου που δεν είναι άλλη από τα Καλάβρυτα. Ο Χελμός είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου μετά τον Ταΰγετο με ύψος 2.355 μ.. Η παρουσία του σφραγίζεται από συμπαγείς όγκους και έντονο ανάγλυφο. Στην αρχαιότητα το όνομά του ήταν Αροάνια Όρη και οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στην ιερότητά του, αφού από εδώ ανάβλυζαν τα σκοτεινά νερά της Στυγός όπου οι θεοί του Ολύμπου ορκίζονταν τον πιο απαράβατο όρκο. Το όνομα Χελμός έχει πιθανόν σλαβική ρίζα και σημαίνει "χιονισμένο βουνό".

Από τα Καλάβρυτα στο χιονοδρομικό κέντρο: Το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται στην τοποθεσία "Βαθιά Λάκα" σε ύψος 1.650μ-2.340μ. Διαθέτει 7 αναβατήρες και 12 πίστες ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγεται  και η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα της νότιας Ελλάδας. Λειτουργούν σαλέ, τεράστιος χώρος στάθμευσης, καταστήματα ενοικίασης και εξοπλισμού, σχολές σκι, παιδικός σταθμός, ιατρεία κλπ. ( τηλ. 26920 24452 www.kalavrita-ski.gr ).

Χιονισμένη Ζαρούχλα: Από το χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου ξεκινά μια πανέμορφη, άγνωστη διάσχιση που καθώς έχει πλέον στο σύνολό της ασφαλτοστρωθεί, θα σας φέρει στα χωριά Περιστέρα – Μεσορούγγι κι από εκεί στην πανέμορφη Ζαρούχλα, απ` όπου αν θέλετε επιστρέφετε στην εθνική οδό Πατρών Κορίνθου μέσω της λίμνης Τσιβλού. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της  διαδρομής είναι οι αμέτρητες, συνεχόμενες στροφές που μπορεί να κουράσουν ακόμη και τους πιο έμπειρους οδηγούς και συνεπιβάτες. Προσοχή τώρα το χειμώνα! Πριν κατηφορίσετε προς Ζαρούχλα ενημερωθείτε από το σαλέ του χιονοδρομικού αν ο δρόμος έχει εκχιονιστεί.

Παραμυθένια λίμνη Τσιβλού: Πρόσβαση στην περιοχή της Ζαρούχλας προσφέρει και η παραλιακή πόλη Ακράτα. Ο δρόμος με γρήγορες δρασκελιές σκαρφαλώνει μέσα από γκρεμούς, βράχια και έλατα σε ύψος 1000 – 1100 μέτρων. Λόγω του τοπικού μικροκλίματος η περιοχή αυτή κυριολεκτικά θάβεται στο χιόνι και οι μετακινήσεις γίνονται αρκετά δύσκολες λόγω του παγετού για τους ελάχιστους χειμερινούς κατοίκους των χωριών αυτών. Αν  είστε σωστά προετοιμασμένοι και βάλετε όταν πρέπει τις αλυσίδες στο όχημά σας,  θ` απολαύσετε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς που από παντού αγκαλιάζουν κρυσταλλιασμένα ακροβούνια. Ευκολίες στο φαγητό και στη διαμονή θα βρείτε στα παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά Ζαρούχλα, Περιστέρα, Αγία Βάρβαρα και στις όχθες της  λίμνης Τσιβλού.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ