Το Σαγμάτειο όρος και ένα μοναστήρι 800 ετών

105279 Επισκέψεις στο άρθρο

Οδηγώντας στις ευθείες του Βοιωτικού κάμπου, ελάχιστοι από εμάς θα ρίξουμε έστω και μια φευγαλέα ματιά στο άγνωστο Σαγμάτειο όρος που ορθώνει το ανάστημά του σχεδόν δίπλα στην εθνική οδό.

Για να ανεβείς στη ράχη του θα πρέπει να πας στο χωριό Ύπατο που απέχει από την Αθήνα μόλις 80 χιλιόμετρα και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τον τσιμεντόδρομο που ανηφορίζει τις ξεροτράχαλες πλαγιές. Στην κορφή του βουνού δεσπόζει η βυζαντινή μονή Σαγματά που κτίστηκε από τον Όσιο Κλήμη τον Αθηναίο, τον 12ο αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ύπατου Διός.

Το καθολικό της μονής αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, είναι βασιλική ρυθμού σταυροειδούς με τρούλο. Μοναδικό στο είδος του είναι το εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτό δάπεδο που αναπαριστά ζώα και φυτά. Επίσης από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που ισορροπεί στην κόψη του καθέτου βράχου οδηγώντας στη σκήτη του Οσίου Κλήμη που βρίσκεται σε κοίλωμα, λίγο χαμηλότερα.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: WEEKEND
  • Rainmaker G13

    ΕΛΛΑΔΑ δεν ειναι μονο η ΑΘΗΝΑ και οι γυρω περιοχες της ! Πηγαιντε και πουθενα πιο περα οπως ΛΗΜΝΟ πχ και αλλου . Συνεχεια τα ιδια και τα ιδια μερη ανακυκλωνετε , για να μη πω αρθρα που τα εμφανιζετε μετα απο καιρο τα ιδια για νεα .

      2