Φωτογραφία του Αναστάσιου Παπατσώρη

Φωτογραφία του Γιάννη Διονυσόπουλου

Φωτογραφία του Στέφανου Μαργαρίτη

Η διαδρομή προς Τσαγκαράδα

135454 Επισκέψεις στο άρθρο

Μετά τα Χάνια θα βρεθείτε στη θέση «Καράβωμα» όπου οι ντόπιοι πουλούν τα προϊόντα των κήπων τους. Εδώ ο δρόμος διακλαδίζεται. Το αριστερό παρακλάδι οδηγεί στη Ζαγορά και το δεξί στα χωριά Μακρυράχη, Κισσός, Αγιος Δημήτριος, Μούρεσι, Ανήλιο, Τσαγκαράδα που διαθέτουν υποδομές και καταλύματα για όλα τα πορτοφόλια.
Η Τσαγκαράδα με τις τέσσερις συνοικίες της– του Αγίου Στεφάνου, της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Παρασκευής και των Ταξιαρχών- είναι από τα πιο σημαντικά χωριά του Ανατ. Πηλίου. Ήδη από τον 16ο αιώνα, εδώ άκμαζε μια σπουδαία γεωργική και βιοτεχνική κοινότητα.
Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής εκτός από τον επιβλητικό ναό του 1719 δεσπόζει ένας θεόρατος πλάτανος, ίσως το γηραιότερο δέντρο σε όλο το Πήλιο. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το κτίριο της Εμπορικής και της Ναναπούλειου Σχολής που κτίστηκαν από δωρεές εύπορων πηλιοριτών στα τέλη του 19ου αιώνα. Εύκολα από την Αγία Παρασκευή θα φτάσετε στη δεύτερη εξίσου όμορφη πλατεία του χωριού με την τετράκρουνη βρύση, το γιγαντόκορμο πλατάνι και την εκκλησία των Ταξιαρχών. Αξίζει μια βόλτα ως το χωριό Κισσός, με την όμορφη πλατεία όπου δεσπόζει η μεγαλόπρεπη τρίκλιτη βασιλική της Αγ. Μαρίνας, διάσημη σε όλο το Πήλιο για το χρυσοδουλεμένο από τρεις γενιές Ηπειρωτών μαστόρων, τέμπλο της. Φανταστική το καλοκαίρι καθώς διασχίζει δάσος οξιάς και καστανιάς, είναι η διαδρομή που βγάζει στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.