Σπήλαιο Γρεβενών

    Σπήλαιο Γρεβενών

    98446 Επισκέψεις στο άρθρο

    Συναρπαστικό το τοπίο, συνδυάζει με αρμονία τις γρήγορες εναλλαγές ενός καθαρόαιμου ορεινού τόπου με την αγριάδα των γκρεμών και τη γαλήνη των ήπιων κοιλάδων. Σε τούτη τη ξεχωριστή γωνιά της Γρεβενιώτικης γης, εδώ στις υπώρειες του όρους Όρλιακας συναντάμε το χωριό Σπήλαιο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας.
    Στην είσοδο του χωριού ξεχωρίζει τη μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας - χτίστηκε το 1633, γνωστή για τον πλούτο και τα μετόχια της. Στο κέντρο του χωριού θα βρούμε την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου που δεσπόζει εδώ από το  1804,  σε μικρή απόσταση θα δούμε το πέτρινο κτίσμα του σχολείου του 1930, το μικροσκοπικό εκκλησάκι του Αρχοντα Μιχαήλ, ενώ διακρίνονται και  και τμήματα βυζαντινού τείχους.


    Κοντά στο Σπήλαιο (7 χλμ), στη άκρη της κατάφυτης κοιλάδας του ποταμού Βενέτικου, αναπτύσσετε το φαράγγι της Πορτίτσας. Στο σμίξιμο των βράχων στο πιο στενό σημείο του φαραγγιού απλώνει το τόξο του το
    το ομώνυμο λιθόκτιστο γεφύρι του 19ου αι. Στην ευρύτερη περιοχή και σε μικρή απόσταση υπάρχουν μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της Πίνδου. Μάλιστα αυτό του Αζίζ-Αγά κοντά στο Τρίκωμο είναι το μεγαλύτερο της Μακεδονίας. Στο χωριό Ζιάκας κοντά στον δρόμο θα συναντήσουμε το περίφημο «Τουρκογέφυρο», (19ου αι). Το μονότοξο γεφύρι της Λιάτισας γεφυρώνει το ρέμα του Βελονιά στη θέση «πήδημα του κλέφτη».