Προσοχή στους turbo κινητήρες

Οι τούρμπο κινητήρες είναι λίγο πιο απαιτητικοί στο λιπαντικό συγκριτικά με τους συμβατικούς κινητήρες, ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη απόδοση και υψηλή αξιοπιστία.

Η διαφορά των συνθετικών λιπαντικών έναντι των «απλών» είναι πως, ενώ έχουν μικρό ιξώδες, εντούτοις, χάρη στη προσθήκη διαφόρων συστατικών, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής!

Τα συνθετικά λάδια ξεκίνησαν από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. οι κινητήρες των υπερηχητικών αεροπλάνων.

Η σύγκριση αυτή μας δίνει ένα ακόμη μέτρο της σπουδαιότητας που έχει η μικρή μεταβολή του ιξώδους, δηλαδή της ρευστότητας, με τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια της σπουδαιότητας χρησιμοποίησης του σωστού λαδιού στον κινητήρα.

Οι σοβαρές εταιρείες λιπαντικών κάνουν εξαντλητικές δοκιμές πριν από την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος ή ακόμα και στην περίπτωση της αλλαγής προμηθευτή της πρώτης ύλης, του πετρελαίου.

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν πέρα από τα εργαστηριακά πειράματα, την κίνηση ενός στόλου αυτοκινήτων στις πιο αντίξοες κυκλοφοριακές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες για πολλές χιλιάδες χιλιομέτρων.

Για να μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίζει τα χαρακτηριστικά κάθε λιπαντικού, υπάρχει τυποποίηση ως προς τη μέτρηση και την έκφραση του ιξώδους ενός λιπαντικού.

Γιατί οι turbo κινητήρες θέλουν προσοχή στα λιπαντικά τους

109.831 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/1/2015

Οι τούρμπο κινητήρες είναι λίγο πιο απαιτητικοί στο λιπαντικό συγκριτικά με τους συμβατικούς κινητήρες, ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη απόδοση και υψηλή αξιοπιστία. Η διαφορά των συνθετικών λιπαντικών έναντι των «απλών» είναι πως, μολονότι έχουν μικρό ιξώδες, εντούτοις, χάρη στη προσθήκη διαφόρων συστατικών, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής! Για αυτό και όλα τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας μπορούν να διανύσουν έως και 30.000 χλμ, μέχρι να χρειαστούν αντικατάσταση λαδιών.


Αξίζει να ειπωθεί ότι, τα συνθετικά λάδια η χρησιμοποίηση των οποίων ξεκίνησε από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. οι κινητήρες των υπερηχητικών αεροπλάνων,  αξιοποιούνται στους κινητήρες των αυτοκινήτων, είναι κυρίως ολιγομερή α- ολεφινών. Σε σχέση με τα ορυκτέλαια, έχουν χαμηλότερη πτητικότητα, καλύτερο δείκτη ιξώδους (μικρότερη δηλαδή μεταβολή στη θερμοκρασία), ελαφρά μικρότερη λιπαντική ικανότητα, μικρότερη αντοχή στην υδρόλυση, ελαφρά χειρότερη αναμειξιμότητα με άλλα λάδια, ενώ είναι το ίδιο εύφλεκτα με τα ορυκτέλαια και οι ιδιότητές τους επηρεάζονται πολύ λιγότερο με τη χρησιμοποίηση προσθέτων. Η σύγκριση αυτή μας δίνει ένα ακόμη μέτρο της σπουδαιότητας που έχει η μικρή μεταβολή του ιξώδους, δηλαδή της ρευστότητας, με τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια της σπουδαιότητας χρησιμοποίησης του σωστού λαδιού στον κινητήρα.