O Τεχνικός Υποστήριξης (Lubricants Engineer) της Novitron A.E. κ. Ευάγγελος Μακρής απαντά στις ερωτήσεις μας για τα προϊόντα Mobil 1.

Η σύνθεση του Mobil 1 παρέχει εξαιρετική προστασία σε υψηλές θερμοκρασίες και αποδεδειγμένα προστατεύει τον κινητήρα σε θερμοκρασίες έως και μεγαλύτερες των 200C.

Ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατά την εκκίνηση και σε αυτό το σημείο χρειάζεται το λιπαντικό να έχει καλά χαρακτηριστικά ροής και αντλησιμότητας.

Με την πάροδο του χρόνου, τα συμβατικά λιπαντικά σχηματίζουν λάσπη και ιζήματα που μειώνουν την απόδοση του κινητήρα και την διάρκεια ζωής του.

Κατά την διάρκεια της οδήγησης ο κινητήρας ζεσταίνεται. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί οξείδωση στα συμβατικά λάδια, που χάνουν την ρευστότητα τους και σχηματίζουν ιζήματα.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν την πρόκληση για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων των κινητήρων των νέων μοντέλων αυτοκινήτων και την ανάπτυξη νέων συστημάτων συντήρησης.

Αυτό προκαλεί μια σημαντική αλλαγή στην τεχνολογία λιπαντικών κινητήρων και την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που περιορίζουν τα κατάλοιπα, μειώνουν το κόστος συντήρησης, αυξάνουν την απόδοση του λιπαντικού.

Η χρήση προσθέτων περισσότερο «κακό» θα προκαλέσει στην σύσταση ενός λιπαντικού «ξερυθμίζοντας» την ισορροπία των χαρακτηριστικών του.

Τι προσφέρουν τα λιπαντικά της Novitron, όπως το Mobil 1

109.827 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/1/2015

Στις ερωτήσεις μας απαντά ο Τεχνικός Υποστήριξης (Lubricants Engineer) της Novitron A.E. κ. Ευάγγελος Μακρής.


Ερ: Ποια είναι τα πιο σημαντικά λιπαντικά προϊόντα της εταιρείας σας και για ποιο λόγο; Τι προσφέρουν;
Απ: Η οικογένεια λιπαντικών κινητήρων Mobil 1, είναι η κορυφαία μάρκα συνθετικών λιπαντικών κινητήρων στον κόσμο.
To Mobil 1 παρέχει:
• Προστασία από την φθορά
H συνθετική βάση του Mobil 1 σημαίνει ότι τα μόρια του λιπαντικού είναι όμοια σε μέγεθος σε αντίθεση με τα συμβατικά λιπαντικά. ΓιΆ αυτό και το Mobil 1 είναι καλύτερο στην μείωση των τριβών στον κινητήρα. Πολύ απλά λιγότερη εσωτερική τριβή σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα.
Οι ιδιότητες ροής του Mobil 1 κρατούν την λιπαντική μεμβράνη στο εσωτερικό του κινητήρα στο κατάλληλο πάχος σε μεγαλύτερο εύρος συνθηκών από τα συμβατικά λιπαντικά.
• Εξαιρετική Καθαρότητα Κινητήρα
Με την πάροδο του χρόνου, τα συμβατικά λιπαντικά σχηματίζουν λάσπη και ιζήματα που μειώνουν την απόδοση του κινητήρα και την διάρκεια ζωής του.
Το Mobil 1 περιέχει λιγότερες ακαθαρσίες από τα συμβατικά λιπαντικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδιασμένα να αντιστέκονται στον σχηματισμό λάσπης, να διατηρούν το ιξώδες τους και την ικανότητα ροής και αποτρέπουν τον σχηματισμό επικαθίσεων. Στη δοκιμή 1.000.000 χιλιομέτρων της Mercedes, ο κινητήρας που λιπαινόταν με Mobil 1 ήταν σαν καινούριος με ελάχιστες επικαθίσεις και φθορά.
• Προστασία σε υψηλές Θερμοκρασίες
Κατά την διάρκεια της οδήγησης ο κινητήρας ζεσταίνεται. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί οξείδωση στα συμβατικά λάδια, που χάνουν την ρευστότητα τους και σχηματίζουν ιζήματα. Η σύνθεση του Mobil 1 παρέχει εξαιρετική προστασία σε υψηλές θερμοκρασίες και αποδεδειγμένα προστατεύει τον κινητήρα σε θερμοκρασίες έως και μεγαλύτερες των 200C.
Επιπρόσθετα στην ειδική δοκιμή της Honda για τον έλεγχο σχηματισμού ιζημάτων σε υψηλές θερμοκρασίες σε στροβιλοσυμπιεστές, το Mobil 1 επέδειξε ανώτερη συμπεριφορά από τα «αντίπαλα» συνθετικά λιπαντικά αποδεικνύοντας ότι όλα τα συνθετικά λιπαντικά δεν είναι ίδια.
• Εκκίνηση σε χαμηλές θερμοκρασίες
Ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατά την εκκίνηση και σε αυτό το σημείο χρειάζεται το λιπαντικό να έχει καλά χαρακτηριστικά ροής και αντλησιμότητας. Σε χαμηλές θερμοκρασίες τα συμβατικά λιπαντικά ή ρέουν δύσκολα ή ακόμα και καθόλου και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κινητήρα.
Το Mobil 1 κυκλοφορεί ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω των -47C φτάνοντας άμεσα στα κρίσιμα εξαρτήματα του κινητήρα κατά την εκκίνηση.
Η ιδιότητα του Mobil 1 οφείλεται στο ότι έχει χαμηλότερο σημείο ροής από τα συμβατικά και λοιπά συνθετικά λιπαντικά.
• Οικονομία καυσίμου
Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του Mobil 1 έχουν αντίκτυπο και στην εξοικονόμηση του καυσίμου. Το Mobil 1 διατηρεί το κατάλληλο ιξώδες σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών μειώνοντας τις τριβές στο εσωτερικό του κινητήρα και διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του λιπαντικού. Λιγότερες αντιστάσεις και μεγαλύτερη αποδοτικότητα του κινητήρα μεταφράζονται σε οικονομία καυσίμου αφού τα κινητά μέρη του κινητήρα έχουν μικρότερες αντιστάσεις να υπερκεράσουν. Επιπλέον η ταχύτητα άντλησης και κυκλοφορίας του Mobil 1 οδηγεί τον κινητήρα να φτάσει στην κορυφή της απόδοσης του ταχύτερα συμβάλλοντας έτσι στην μέγιστη οικονομία καυσίμου.

Ερ: Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικό τύπο λιπαντικού για τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας;
Απ: Όχι, εφ όσον κάνουμε χρήση έγκυρων πιστοποιημένων προϊόντων με υψηλές προδιαγραφές όπως της Mobil, τα οποία είναι ικανά να προστατεύσουν και να λιπάνουν αποτελεσματικά έναν κινητήρα, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα λιπαντικά σήμερα δεν είναι μονότυπα (SAΕ 30) αλλά πολύτυπα (SAE 5W-30), δηλαδή συμπεριφέρονται σαν λάδι SAE 5 σε χαμηλές θερμοκρασίες και σαν λάδι SAE 30 σε υψηλές θερμοκρασίες.
Χαρακτηριστικά τα λιπαντικά της σειράς Mobil 1 μπορούν να αντληθούν και να κυκλοφορήσουν στον κινητήρα ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω των -47C (όπου και τα περισσότερα συμβατικά λιπαντικά θα είχαν «παγώσει»), ενώ μπορεί να προστατεύσει και τους κινητήρες σε θερμοκρασίες > 200C. 

ΓιΆ αυτούς τους λόγους είναι το προτιμητέο λιπαντικό και για πολύ απαιτητικές εφαρμογές, όπως για τις κορυφαίες ομάδες racing, για την οξειδωτική του σταθερότητα και την αντοχή στην θερμική καταπόνηση.

Τα προϊόντα της Mobil είναι σχεδιασμένα με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του κινητήρα, τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας «ξεπερασμένη» την παλιά τακτική αλλαγής λιπαντικού συναρτήσει των καιρικών συνθηκών. 
 
Ερ: Ποιες είναι οι νέες τάσεις της αγοράς στον τομέα λίπανσης των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου;
Απ: Οι τάσεις της αγοράς έχουν αρχίσει και συγκλίνουν προς την κατεύθυνση που είχε πάντα η ExxonMobil για τα προϊόντα της, όντας μια πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογίας, και συνοψίζονται στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών, στην αύξηση της απόδοσης με παράλληλη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, στην απόδοση σε όλο το φάσμα θερμοκρασιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών, στην προστασία των μηχανικών εξαρτημάτων, στην μείωση κόστους συντήρησης και στην βελτίωση στην οικονομία καυσίμου.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν την πρόκληση για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων των κινητήρων των νέων μοντέλων αυτοκινήτων και την ανάπτυξη νέων συστημάτων συντήρησης.
Αυτό προκαλεί μια σημαντική αλλαγή στην τεχνολογία λιπαντικών κινητήρων και την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που περιορίζουν τα κατάλοιπα, μειώνουν το κόστος συντήρησης, αυξάνουν την απόδοση του λιπαντικού σε εξαιρετικά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και προσφέρουν προστασία στον κινητήρα.
Επίσης οι τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες αποτελούν ένα μείζον θέμα για την βιομηχανία οχημάτων και οδηγούν τόσο τους πρωτοπόρους παραγωγούς λιπαντικών όπως η ExxonMobil όσο και τους κατασκευαστές οχημάτων να συνεχίζουν να επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη και να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους για την ανάπτυξη λιπαντικών που βελτιστοποιούν όχι μόνο την απόδοση του κινητήρα αλλά παρέχουν την δυνατότητα μεγάλων διαστημάτων αποστράγγισης και παράλληλα παρέχουν οφέλη βελτίωσης της οικονομίας καυσίμου μειώνοντας έτσι τα κόστη συντήρησης μέχρι και τους τελικούς καταναλωτές.

Ερ: Το χειμώνα απαιτούνται πρόσθετα για τη σωστή λίπανση του κινητήρα και με τι χαρακτηριστικά;

Απ: Δεν συνιστάται, τα εξελιγμένης τεχνολογίας προϊόντα της Mobil εξαλείφουν την παλαιότερη ανάγκη που υπήρχε για διόρθωση των χαρακτηριστικών του λιπαντικού και οι περισσότεροι κατασκευαστές επίσης δεν το προτείνουν, ενώ αποτελεί και λόγο έκπτωσης από την εγγύηση.
Τα υψηλής απόδοσης λιπαντικά της Mobil εμπεριέχουν την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα προσθέτων ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ισορροπία στα προσεκτικώς σχεδιασμένα, επιστημονικώς σχηματισμένα και εκτεταμένως δοκιμασμένα με ισορροπημένη σύνθεση προσθέτων.
Συνεπώς η χρήση προσθέτων περισσότερο «κακό» θα προκαλέσει στην σύσταση ενός λιπαντικού «ξερυθμίζοντας» την ισορροπία των χαρακτηριστικών του.