Νυμφαίο Φλώρινας

    Νυμφαίο Φλώρινας

    97425 Επισκέψεις στο άρθρο

    Κάπου εκεί στα 1350 μέτρα ψηλά, ανάμεσα στις πτυχές των  βουνών του νομού Φλώρινας ξεπροβάλλει μετά από γερή ανάβαση, έτσι ξαφνικά, μέσα στην απόλυτη ερημιά, σαν πολύτιμο, πέτρινο κόσμημα, το Νυμφαίο γεμίζοντας το κάδρο με τα εντυπωσιακά του αρχοντικά.
    Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν εδώ στα υψίπεδα του βουνού Βίτσι, το 1358, όταν οι Τούρκοι κατέκλυσαν τις πεδιάδες της Μακεδονίας. Το αρχικό του όνομα, Νιβέαστα βλάχικης προέλευσης, αργότερα έγινε Νέβεσκα ενώ το 1928 μετονομάσθηκε σε Νυμφαίο.

    Θα αφήσετε το όχημά σας στους δυο διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης και θα περπατήσετε λίγο ως το κέντρο του χωριού για να δείτε τη μεγαλόπρεπη Νίκειο Σχολή (1927) -το παλιό σχολείο- που σήμερα λειτουργεί ως πανεπιστημιακό συνεδριακό κέντρο. Στο παραδοσιακό κτήριο στεγάζεται η βιβλιοθήκη «Κώστας Δούδος» με σπάνια βιβλία και μόνιμες εκθέσεις φωτογραφιών. Στο εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας ή αλλιώς «Σπίτι χρυσικών της Νέβεσκας» που στεγάζεται σε κτίριο, αντίγραφο παλιού αρχοντικού, εκθέτονται εργαλεία χρυσοχοΐας αλλά και μοναδικά τεχνουργήματα παλιών μαστόρων.
    Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Νυμφαίου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του «Αρκτούρος » όπου ζουν σε καθεστώς μερικής ελευθερίας αρκούδες που διασώθηκαν από παράνομες δράσεις.
    Φυσικά οι αποδράσεις στην περιοχή αυτή του Βιτσίου συμπληρώνονται με ιππασία, πεζοπορία στα δασικά μονοπάτια και κοντινές εκδρομές στις
    λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.