Πεντάλοφος Κοζάνης

  19157 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/12/2019

  Πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την Ήπειρο με τη Μακεδονία, στις δασωμένες πλαγιές του βουνού συναντάμε τα περίφημα Μαστοροχώρια του Βόιου.
  Αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ο Πεντάλοφος (Ζουπάνι) που αναπτύσσει τις πέτρινες γειτονιές του σε ύψος 1.050 μέτρων. Οι Ζουπανιώτες ήταν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια σαν εξαιρετικοί  τεχνίτες της πέτρας, κτιστά δες και πελεκητές. Αν και σήμερα ο Πεντάλοφος δείχνει παραμελημένος με έντονα τα σημάδια του χρόνου στις γερασμένες γειτονιές του, παρόλα αυτά παραμένει ένα εντυπωσιακό στο σύνολο του παραδοσιακό κεφαλοχώρι με καλοβαλμένα αρχοντικά και εντυπωσιακές εκκλησίες.

  Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ενώ στο δρόμο για το χωριό Βυθός την προσοχή τραβά η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, που κτίστηκε το 18ο αι. Σε μικρή απόσταση και προσβάσιμα με ασφάλτινους δρόμους συναντάμε τα επίσης πανέμορφα χωριά Δίλοφο, Δασύλλιο και Καλλονή. Ανάμεσά τους κυλά το ποτάμι της Πραμόριτσας (παραπόταμος του Αλιάκμονα) και οι παραπόταμοί του, σε μια περιοχή που είναι φημισμένη για τα πολλά και όμορφα πετρογέφυρά της όπως για παράδειγμα αυτό της Μόρφης, της Σβόλιανης ή της Μαγέρης κοντά στο χωριό Δασύλλιο. Από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Πεντάλοφο με το Τσοτύλι θα προσεγγίσετε το Ανθοχώρι για να δείτε ένα από το ομορφότερα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας που κτίστηκε τον 18ο αιώνα.

   

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

   

  που να μεινετε - ΔΡΑΜΑ

  • Χαλάρωση που «πιάνει παράδεισο»!

   Αν βρεθείς για κάποιο λόγο στη Δράμα και αναζητάς ένα τελείως ξεχωριστό κατάλυμα ή αν θελήσεις να συμπληρώσεις τη χιονοδρομική σου αναψυχή στις πίστες του Φαλακρού με την εμπειρία μιας απολαυστικής φιλοξενίας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις στον Βώλακα και να μείνεις στο Μαρήλια  .
    2523023350, 6945155425 Περισσότερα

  που να μεινετε - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  που να μεινετε - ΚΟΖΑΝΗ

  • Aπόλυτη άνεση στις διακοπές

   Επιλέξτε για τη διαμονή σας το Anesis Hotel που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτιστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κοζάνης.Για εσάς, που έρχεστε για εργασία ή διασκέδαση το Anesis Hotel σας προσφέρει τη ζεστή και οικογενειακή φιλοξενία του. Το υπεύθυνο και πρόθυμο προσωπικό με τη φιλική και μακρόχρονη πείρα, θα φροντίσει να έχετε μια ευχάριστη διαμονή.
    2461022505 Περισσότερα

  τι να κανετε - ΠΙΕΡΙΑ - ΟΛΥΜΠΟΣ

  που να μεινετε - ΣΕΡΡΕΣ - ΚΕΡΚΙΝΗ

  • Στο μοντέρνο λέμε ναι!

   H λιτή, μοντέρνα αισθητική βρίσκει τους γήινους τόνους και το αποτέλεσμα είναι ένα σικάτο καταφύγιο εντυπωσιακών αρχιτεκτονικών γραμμών που διέπουν το PHILIPPOS XENIA HOTEL  Xenia 4ων αστέρων. Αυτό το Design Hotel πολυτελείας στις Σέρρες το χρειάζεστε.
    2321099360, 2321099361 Περισσότερα