Πεντάλοφος Κοζάνης

    Πεντάλοφος Κοζάνης

    97301 Επισκέψεις στο άρθρο

    Πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την Ήπειρο με τη Μακεδονία, στις δασωμένες πλαγιές του βουνού συναντάμε τα περίφημα Μαστοροχώρια του Βόιου.
    Αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ο Πεντάλοφος (Ζουπάνι) που αναπτύσσει τις πέτρινες γειτονιές του σε ύψος 1.050 μέτρων. Οι Ζουπανιώτες ήταν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια σαν εξαιρετικοί  τεχνίτες της πέτρας, κτιστά δες και πελεκητές. Αν και σήμερα ο Πεντάλοφος δείχνει παραμελημένος με έντονα τα σημάδια του χρόνου στις γερασμένες γειτονιές του, παρόλα αυτά παραμένει ένα εντυπωσιακό στο σύνολο του παραδοσιακό κεφαλοχώρι με καλοβαλμένα αρχοντικά και εντυπωσιακές εκκλησίες.

    Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ενώ στο δρόμο για το χωριό Βυθός την προσοχή τραβά η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, που κτίστηκε το 18ο αι. Σε μικρή απόσταση και προσβάσιμα με ασφάλτινους δρόμους συναντάμε τα επίσης πανέμορφα χωριά Δίλοφο, Δασύλλιο και Καλλονή. Ανάμεσά τους κυλά το ποτάμι της Πραμόριτσας (παραπόταμος του Αλιάκμονα) και οι παραπόταμοί του, σε μια περιοχή που είναι φημισμένη για τα πολλά και όμορφα πετρογέφυρά της όπως για παράδειγμα αυτό της Μόρφης, της Σβόλιανης ή της Μαγέρης κοντά στο χωριό Δασύλλιο. Από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Πεντάλοφο με το Τσοτύλι θα προσεγγίσετε το Ανθοχώρι για να δείτε ένα από το ομορφότερα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας που κτίστηκε τον 18ο αιώνα.