Καστανερή Κιλκίς

    Καστανερή Κιλκίς

    98496 Επισκέψεις στο άρθρο

    Ψηλά στα κατάφυτα με οξιές κράσπεδα του όρους Πάικο, στην καρδιά της Μακεδονίας, συναντάμε την λιθόκτιστη Καστανερή. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χωριά που παρουσιάζουμε σε αυτό το αφιέρωμα, η Καστανερή δεν διεκδικεί δάφνες στα τουριστικά δρώμενα.
    Το χωριό προσεγγίζεται εύκολα από την πολιτεία της Γουμένισσας μέσα από μια ορεινή διαδρομή που θα σας ανεβάσει από το ίσωμα του κάμπου, ψηλά στα 800 μέτρα όπου βρίσκεται ο οικισμός.

    Η Καστανερή λόγω της απόμερης θέσης της, ήταν ανέκαθεν τόπος όπου ζούσαν κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι αλλά και διάφοροι κατατρεγμένοι που αναζήτησαν, εδώ σε τούτα τα ορεινά αγριοτόπια την ησυχία τους από τις αυθαιρεσίες των Τούρκων αγάδων. Τα περισσότερα σπίτια διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, ενώ εντύπωση προκαλεί η άφθονη χρήση της πέτρας και του ξύλου που θυμίζει τη Ζαγορίτικη τεχνική. Γύρω από το χωριό απλώνεται ένα πυκνόφυτο δάσος από καστανιές και οξιές που μπορείτε εύκολα να το εξερευνήσετε ακόμη και με τα πόδια καθώς υπάρχουν σημαδεμένα μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφες βρύσες και τοποθεσίες με θέα. Από την Καστανερή ο ασφάλτινος δρόμος θα σας φέρει μετά από 14 χιλιόμετρα στο οροπέδιο του Πάικου όπου σε ύψος 1200 μ. συναντάμε το βλάχικο χωριό Μεγάλα Λιβάδια. Εξαιρετικά ευχάριστη, αν τα χιόνια δεν έχουν καλύψει τα ορεινά περάσματα, είναι η διαδρομή που οδηγεί από τα Μεγάλα Λιβάδια στο κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου, στον νομό Πέλλας.