Πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο συνοδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Έχει ευθύνη; Εσείς τι είδους συνοδηγός είστε;

Πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο συνοδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Έχει ευθύνη; Εσείς τι είδους συνοδηγός είστε;

Ο πιο καλός συνοδηγός

4.085 Επισκέψεις στο άρθρο (8/7/2015)

Ο συνοδηγός δεν είναι απλώς επιβάτης στο αυτοκίνητο, έχει ευθύνη. Ή μήπως όχι; Εσείς τι λέτε;

Υπάρχει ο συνοδηγός που θα κοιτάξει πριν από εσένα για εσένα στη διασταύρωση, δεν θα σου αποσπά την προσοχή και θα σου δώσει εγκαίρως οδηγίες στη διαδρομή αν τις χρειάζεσαι. Υπάρχει όμως και ο συνοδηγός που μιλάει διαρκώς, παρεμβαίνει στον τρόπο που οδηγείς με παρατηρήσεις, βάζει χέρι στο ηχοσύστημα και ακόμη χειρότερα, βάζει τα πόδια στο ταμπλό και απολαμβάνει το ταξίδι. Ο ρόλος του όμως δεν είναι απλώς, για αυτό εξάλλου όποιος κάθεται στο δεξί κάθισμα δεν ονομάζεται απλώς συνεπιβάτης, αλλά συνοδηγός.
Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε η απόφαση από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι ο συνοδηγός αυτοκινήτου που γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος και παρΆ όλα αυτά δέχεται να επιβιβαστεί, είναι συνυπαίτιος κατά 30% σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Όπως αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου από πραγματικά περιστατικά σε τροχαίο συμβάν, προκύπτει ότι «ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Έτσι, το γεγονός ότι παρά ταύτα ο συνοδηγός δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο ή ακόμη καλύτερα θα έπρεπε να αποτρέψει τον μεθυσμένο οδηγό από το να οδηγήσει.Ο συνοδηγός σαφώς και δεν είναι ακόμη ένας επιβάτης. Οφείλει να βοηθά τον οδηγό αν χρειαστεί κάτι, από λεφτά στα διόδια έως πληροφορίες για τη διαδρομή από χάρτη ή από το GPS (σετάρισμα του συστήματος πλοήγησης).
Είναι δεδομένο πως ο συνοδηγός οφείλει να υπακούει στον Κ.Ο.Κ. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάθεται σωστά στο κάθισμά του και να φορά ζώνη ασφάλειας. Φυσικά ένας συνειδητοποιημένος συνοδηγός για το κοινό καλό οφείλει να αποτρέπει τον οδηγό από επιθετική οδήγηση και από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.Εσείς έχετε απαιτήσεις από τον συνοδηγό σας; Πως θέλετε να είναι; Παρεμβατικός ή αδιάφορος; Περιμένετε κάποια βοήθεια από αυτόν; Και τι είδους συνοδηγός είστε όταν τελικά αφήνετε το τιμόνι σε κάποιον άλλο;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
skoda