Υπεγράφη η συμφωνία Fiat-Chrysler

Υπεγράφη η συμφωνία Fiat-Chrysler

(4/5/2009)

Fiat S.p.A. και Chrysler LLC ανακοίνωσαν την υπογραφή της συμφωνίας τους για την δημιουργία μιας στρατηγικής συμμαχίας, που αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η συνεργασία θα είναι αμφίδρομη, αλλά με την ιταλική φίρμα να έχει τον ηγετικό ρόλο χάρη στις κινήσεις του Sergio Marchionne.

Ο ιταλικός όμιλος θα ενισχύσει την Chrysler με την παροχή τεχνολογικής αλλά και οικονομικής βοήθειας, ενώ η Fiat θα αποκτήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της αμερικάνικης εταιρείας. Ταυτόχρονα μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις των διοικούντων της Chrysler με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και τα εργατικά συνδικάτα αποφασίστηκε ότι ο πιο σωστός τρόπος για την αναδιοργάνωση της εταιρείας συμπεριλαμβάνει και την ταχεία πώληση του ενεργητικού της στην NewCo, δηλαδή την δημιουργία μιας νέα επιχείρησης, σύμφωνα με ορισμένες διατάξεις του κώδικα περί πτωχεύσεων των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Έτσι η Chrysler έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ώστε να εγκριθεί η πώληση της στην NewCo. Αν το Δικαστήριο εγκρίνει τη συναλλαγή αυτή θα ζητήσει από τα συμβαλλόμενα μέρη την ολοκλήρωση της μεταβίβασης το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι η NewCo θα πάρει την επωνυμία της Chrysler, αλλά απαλλαγμένη από ορισμένα χρέη. Το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι από 30-60 μήνες.
Η Fiat σε πρώτη φάση θα πάρει το 20% των μετοχών της Chrysler. Πολύ γρήγορα η μετοχική δύναμη της Fiat στην Chrysler θα επεκταθεί κατά 15%, φτάνοντας το μερίδιό της στο 35%. Μάλιστα μέσα στην συμφωνία υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης του 51% από την Fiat το 2016, αν αποπληρωθούν πλήρως τα χρέη της Chrysler προς το αμερικανικό Δημόσιο.
Παράλληλα ο ισχυρός άντρας της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Sergio Marchionne, επιβεβαίωσε δημοσίως την προσπάθεια της Fiat για εξαγορά της Opel από την General Motors. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι «μνηστήρες» στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ο καναδικό-αυστριακός όμιλος, Magna και η ρώσικη Gaz που έχει τη στήριξη της τράπεζας Sberbank.
Mercedes
test