Mε το Grandland η Opel ολοκληρώνει την προϊοντική επίθεση στην κατηγορία των crossover, με το μοντέλο να αποτελεί το μεγαλύτερο της οικογένειας «Χ».

Ικανός είναι και στην περίπτωση του Opel Grandland X ο diesel κινητήρας των 1,6 λτ. του ομίλου PSA, ενώ συνδυάζεται αρμονικά με το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Όμορφη και εργονομική σχεδίαση και στην κεντρική κονσόλα.

Το εσωτερικό του Grandland X ακολουθεί τα σχεδιαστικά πρότυπα της Opel, ενώ είναι πολύ καλό ποιοτικά και προσφέρει επαρκείς χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Όμορφος και ευανάγνωστος ο πίνακας οργάνων.

Ανετο, ασφαλές και ευχάριστο σε κάθε περίπτωση είναι το Opel Grandland X oδηγικά, ενώ δεν θα πει «όχι» και σε light εκτός δρόμου περιπέτειες.

Opel Grandland X 1,6 CDTi 120 PS - Τhe big X

44.055 Επισκέψεις στο άρθρο

Το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των crossover μοντέλων της Opel στην diesel έκδοσή του εφοδιάζεται με τον 1,6 λίτρων κινητήρα των 120 ίππων του ομίλου PSA, όμως και σε αυτή του την παραλλαγή παραμένει ένα αυθεντικό Opel της σύγχρονης εποχής. 

Whats new

- 1,6 λτ. diesel με 120 ίππους
- Καίει 6,7 λτ./100 χλμ.
- Τιμή από 26.300 ευρώ 

Mε το Grandland η Opel ολοκληρώνει την προϊοντική επίθεση στην κατηγορία των crossover, με το μοντέλο να αποτελεί το μεγαλύτερο της οικογένειας «Χ». Όπως και το μικρότερο Crossland X έτσι και το Grandland X προέκυψε μετά την εξαγορά της Opel από τον όμιλο PSA, με τα μοντέλα να χτίζονται πάνω στα αντίστοιχα Peugeot – Citroen. Το Grandland X είναι ένα…3008 αφού φτιάχνεται και στο ίδιο εργοστάσιο, με την Opel ωστόσο να έχει περάσει σε εκείνο την δική της σχεδιαστική ταυτότητα μέσα και έξω, τον οδηγικό χαρακτήρα της και την αρτιότητα στην κατασκευή του με ποιοτικά κριτήρια. Δοκιμάζουμε την έκδοση με τον 1,6 λίτρων TDCi πετρελαιοκινητήρα των 120 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο, η οποία ξεκινά από τα 27.300 ευρώ στην έκδοση X-Cite και αναφέρουμε. 

Kινητήρας – Κιβώτιο: Αρμονική σχέση…
Ο κινητήρας που εφοδιάζει τη «βασική» έκδοση πετρελαίου είναι ο γνωστός μας BlueHDi του ομίλου PSA, ο οποίος αποδίδει 120 ίππους και 300 Nm ροπής που συνδυάζεται στην περίπτωσή μας, με 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Στην πράξη και μέσω του χαμηλού βάρους του αμαξώματος (1.433 κιλά σε αυτή την έκδοση), ο κινητήρας αυτός είναι σε θέση να το κινήσει σβέλτα ακόμα και σε συνθήκες με έντονο φορτίο. Στην πράξη το μοτέρ «ακούει» από χαμηλά και παρουσιάζει καλή ελαστικότητα στις μεσαίες στροφές, ενώ ο συνδυασμός του με το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής χαρακτηρίζεται αρμονικός. Το κιβώτιο είναι πολιτισμένο και διενεργεί ομαλές εναλλαγές  διακρινόμενο για την ευκολία που προσφέρει σε κάθε περίπτωση στην κίνηση του Grandland X, ενώ είναι ιδιαίτερα άμεσο όταν χρειαστεί να πραγματοποιήσει kickdown ειδικότερα στην λειτουργία Sport (επίσης διαθέτει και Winter για πιο ήπια χαρακτηριστικά που απαιτούνται σε γλιστερές επιφάνειες). Η χαμηλή κατανάλωση, έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά την πληρότητα του κινητήρα αυτού, απαιτώντας 6,7 λτ. /100 χλμ..

Εσωτερικό-Χώροι: Όμορφο, πρακτικό και ποιοτικό εσωτερικό  
Η Opel έχει καταφέρει να  βάλει την σφραγίδα της και στο εσωτερικό του Grandland X, με τον διάκοσμο να βασίζεται στο πιο πρόσφατο σχεδιαστικό μοτίβο που ακολουθεί στα νέα της μοντέλα. Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος infotainment που εδράζεται στο κέντρο του ταμπλό αλλά και ο όμορφος και ευανάγνωστος  πίνακας οργάνων. Γενικότερα η καμπίνα του Grandland X είναι καλύτερη εργονομικά και πιο πρακτική από την αντίστοιχη του 3008 στο οποίο βασίζεται, όμως και αρκετά πιο λιτή θα λέγαμε σχεδιαστικά. Η ποιότητα είναι εντυπωσιακή χάρη στο προσεγμένο φινίρισμα, στη γερή συναρμογή και φυσικά στην εκτεταμένη χρήση μαλακών υλικών, τα οποία θα συναντήσουμε τόσο στο πάνω μέρος του ταμπλό, όσο και στις πόρτες ενώ οι χώροι παραμένουν επαρκείς για ακόμα και 5 ενήλικους επιβάτες με το χώρο αποσκευών να έχει χωρητικότητα 514 λίτρα. 

Οδική συμπεριφορά: ¶νετο και ευχάριστο οδηγικά
Το Opel Grandland X διαφέρει και σε οδηγικό επίπεδο από το «αδελφό» Peugeot 3008 που βασίζεται, με το αξιοσημείωτο εδώ να είναι το ότι παρουσιάζεται πιο άνετο. To Grandland X και σε αυτή του την έκδοση, με τον diesel κινητήρα, σε κερδίζει με την υψηλή ποιότητα κύλισης, το χαμηλό επίπεδο θορύβου και την άνεση που προσφέρει στο ταξίδι, ενώ την ίδια στιγμή «πατάει» σταθερά και κρύβει το μέγεθός του, με την ανάρτηση να μην επιτρέπει ανεπιθύμητες τάσεις του αμαξώματος. Έτσι το Grandland X, θα κινηθεί με σταθερότητα και σιγουριά σε κάθε διαδρομή, ενώ όταν πιεστεί σε δρόμο με στροφές θα εμφανίσει μικρές κλίσεις που δεν αλλοιώνουν τον ευχάριστο και ουδέτερο χαρακτήρα του. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ακριβές αν και υπολείπεται σε αίσθηση, ενώ τα φρένα είναι πολύ αποτελεσματικά με 36,6 μ. να απαιτούνται για την ακινητοποίησή του από τα 100 χλμ./ώρα. Όσον αφορά τις εκτός δρόμου δυνατότητες του αποκλειστικά δικίνητου Gandland X, αυτές καθορίζονται από το σύστημα IntelliGrip που διαθέτει 5 προγράμματα λειτουργίας και το αυξημένο ύψος του από το έδαφος (188 χλστ.) που του επιτρέπουν να κινηθεί εύκολα σε πατημένες εκτός δρόμου διαδρομές. 

Η άποψή μας
Το Opel Grandland X είναι ένα ολοκληρωμένο crossover σε όλους τους τομείς και θα καλύψει εύκολα όλες τις ανάγκες των αγοραστών αυτής της κατηγορίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

+ Σχεδίαση, ποιότητα κατασκευής, άνεση και ποιότητα κύλισης, κινητήρας, κατανάλωση, σύστημα Opel OnStar
- Ορατότητα προς τα πίσω, αίσθηση τιμονιού

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ford
skoda