Δονούσα

45023 Επισκέψεις στο άρθρο

Πρόκειται για εάν νοικοκυρεμένο νησί που θαρρείς και ξέφυγε από την άκρατη τουριστική ανάπτυξη την οποίαν υιοθέτησε χωρίς δισταγμό το γειτονικό Κουφονήσι.

Στη Δονούσα θα σας καλωσορίσει ένα μικροσκοπικό πολύχρωμο λιμάνι με καμιά εικοσαριά πλεούμενα. Ολόγυρα απλώνονται τα κυκλαδίτικα σπιτάκια, οι ταβέρνες, το μπακάλικο, το αρτοποιείο, ένα – δυο μαγαζάκια με είδη δώρων και τα συμπαθητικά καφέ που τα βράδια μετατρέπονται σε μπαράκια με χαλαρή διάθεση.

Λίγο ψηλότερα ξεχωρίζει η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού που κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε αντικατάσταση παλιότερης η οποία είχε καταστραφεί. Σε υψωματάκι λίγο πιο πάνω από την παραλία υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας με θέα στο λιμάνι και στο πέλαγο, εξαιρετικό σημείο για ηλιοβασίλεμα.

Οι παραλίες της Δονούσας – οι περισσότερες- έχουν το πλεονέκτημα να είναι καλά προστατευμένες από το μελτέμι. Στην πλειοψηφικά τους είναι αμμουδερές, ενώ μόνο ελάχιστες από αυτές διαθέτουν τα στοιχειώδη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Δεξιά από το λιμάνι βρίσκεται μια μικρή καθαρή αμμουδιά, με ρηχά νερά, ξανθιά άμμο και αρμυρίκια. Όμως οι καλές παραλίες βρίσκονται λίγο μακρύτερα.

Ο ασφάλτινος δρόμος που φεύγει από το λιμάνι κινείται περιφερειακά του οικισμού και τραβά για Καλοταρίτισσα. Στα 1000 μέτρα δεξιά βλέπουμε στενό χωματόδρομο που κατηφορίζει για την παραλία Κέδρος, την καλύτερη και πιο «κοσμική» του νησιού.

Από το χωριό Μυρσίνη, κατηφορίζει το απότομο μονοπάτι για 800 περίπου μέτρα μέχρι την παραλία Λιβάδι, παραδίπλα βρίσκεται η μικροσκοπική σχεδόν ατομική παραλία Φυκιό.

Από Μυρσίνη ο δρόμος γυρνά βόρεια στον όρμο της Καλοταρίτισσας με το Σκουλονήσι να φράζει το άνοιγμα προς το πέλαγο. Εδώ στο μικρό αυτό νησιώτικο συνοικισμό τελειώνει ο ασφάλτινος δρόμος. Η περιοχή διαθέτει τρεις λιλιπούτειες ακρογιαλιές που φαίνονται όλες να προσεγγίζονται εύκολα με σύντομα μονοπάτια.
 

Kοινοποίησε το »

Tags: WEEKEND