Γλίτωσε έξοδα προσέχοντας τον καταλύτη!

Διαβάστηκε από 3384 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/10/2017

Δες τώρα από τι κινδυνεύει ο καταλύτης σου και πώς μπορείς να τον προστατεύσεις αποτελεσματικά!

 
Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας τον βλάπτουν!

Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας είναι μία από τις βασικές αιτίες που φθείρουν πρόωρα τον καταλύτη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται φτάνουν και τους 800 βαθμούς Κελσίου. Αν το αυτοκίνητο για παράδειγμα περάσει από νερά, η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας θα τον βλάψει.

Επιπλέον αν μετά από μεγάλη διαδρομή -όταν ο καταλύτης έχει υπερθερμανθεί- σβήσουμε αμέσως τον κινητήρα, η θερμοκρασία του καταλύτη πέφτει απότομα με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε είναι η οδήγησή σας. Λόγω θέσης, αποτελεί τμήμα του συστήματος εξάτμισης στο κάτω μέρος του αμαξώματος, είναι ευάλωτος σε χτυπήματα. Έτσι ένα χτύπημα στην εξάτμιση μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μη ορθή λειτουργία του.

Η αλλαγή ή η κακή ρύθμιση του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά, αφού αλλάζει την ενδεδειγμένη αναλογία του μείγματος αέρα-καυσίμου.

Επιπροσθέτως όταν κινούμαστε με σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ η ακανόνιστη παροχή καυσίμου επίσης αλλάζει την ενδεδειγμένη αναλογία του μείγματος αέρα - καυσίμου.

Τέλος η προσπάθεια- πάνω από 4-5 φορές- να βάλουμε εμπρός τον κινητήρα θα προκαλέσει πρόβλημα στον καταλύτη γιατί περνάει άκαυτη βενζίνη στην εξάτμιση.

Αν ακούγεται κάποιος θόρυβος, υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό!

- Η πρώτη και σημαντικότερη συνέπεια από χαλασμένο καταλύτη είναι οι μεγάλες εκπομπές επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία καυσαερίων.

- Η απόδοση του κινητήρα μειώνεται αφού το υλικό που βρίσκεται εντός του καταλύτη διαλύεται και μπουκώνει το σύστημα εξάτμισης.

- Αν το παραπάνω φαινόμενο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο είναι αδύνατο να εκτονωθούν τα παραγόμενα από τον κινητήρα καυσαέρια, με αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό μπούκωμα του συστήματος εξάτμισης.

- Σε αυτοκίνητα με καταλύτη που το εσωτερικό υλικό του βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, είναι πιθανό να αυξηθούν οι επικαθίσεις (καρβούνιασμα) στις κεφαλές των βαλβίδων, αφού από τη στιγμή που το σύστημα εξάτμισης δεν εκτονώνει επαρκώς τα παραγόμενα καυσαέρια επαγωγικά και η καύση δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

- Όταν το υλικό που βρίσκεται μέσα στον καταλύτη έχει διαλυθεί, κατά τη μετακίνηση παράγει θόρυβο, αφού έρχεται σε επαφή με τα μεταλλικά τοιχώματα του καταλύτη. (κουδουνίζει).

Μη βάζεις ποτέ νεκρά όταν κινείσαι σε κατηφόρα!

1. Δεν πρέπει να επιλέγεται νεκρά στο κιβώτιο ταχυτήτων, όταν το αυτοκίνητο κινείται σε κατηφορικό δρόμο.

2. Θα πρέπει να υπάρχει μια ολιγόλεπτη... υπομονή στο πάτημα του γκαζιού. Μέχρι το μοτέρ να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία καλό είναι να μην ανεβάζουμε έντονα ρυθμό περιστροφής στον κινητήρα.

3. Δε βάζουμε μπροστά ποτέ καταλυτικό αυτοκίνητο σπρώχνοντάς το.

4. Πρέπει μετά από μεγάλο ταξίδι το όχημα να δουλεύει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα στο ρελαντί, ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική θερμοκρασία λειτουργίας

5. Στο ξεκίνημα του κινητήρα δεν πρέπει να πατάει ο χρήστης το γκάζι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

 • Εξατμίσεις, πλυντήριο και λιπαντήριο!

  Στο κατάστημα Κακαράκης θα βρείτε εξατμίσεις και καταλύτες αυτοκινήτων – μηχανών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, διάφορα αξεσουάρ καθώς και υπηρεσίες καθαρισμού και πλυντηρίου, όλα σε κορυφαία ποιότητα και σε πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές. Το έμπειρο προσωπικό μπορεί να λύσει όλες σας τις απορίες.  2625034101 Περισσότερα
 • Εξατμίσεις & καταλύτες κορυφαίας ποιότητας!

  Στο κατάστημα PPM Βαρδάκης Μάνος  θα βρείτε μεγαλη γκάμα σε εξατμίσεις, καταλύτες, χταπόδια για κάθε αυτοκίνητο και moto. Εξατμίσεις για τούρμπο & ατμοσφαιρικά αυτοκίνητα. Εξατμίσεις όλων των επωνύμων εταιρειών Remus, Supersprint, Sebring κ.α.  6936470610 Περισσότερα
 • Επισκευές και εγκαταστάσεις εξατμίσεων!

  Η Ανδρεαδάκης, με παρουσία στο χώρο που πλησιάζει τις 4 δεκαετίες, εδρεύει σε ένα ιδιόκτητο χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων. Η εταιρεία αναλαμβάνει επισκευές και αντικαταστάσεις εξατμίσεων σε επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά, λεωφορεία, χωματουργικά μηχανήματα και Ι.Χ. αυτοκίνητα. (Τηλ: 28210 72616)  2821072616 Περισσότερα
 • Αξιόπιστες και ποιοτικές εξατμίσεις!

  Η ΝS RACING ειδικεύεται στα ανοξείδωτα προϊόντα συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων. Ο Στέλιος Παναγιωτάρας, με πολυετή πείρα στις βελτιωτικές κατασκευές εξατμίσεων και έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία κατασκευάζει ακόμα και τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα.  2109412900 Περισσότερα