Mε δίπλωμα αυτοκινήτου η οδήγηση μοτοσυκλέτας

6.929 Επισκέψεις στο άρθρο (4/3/2021)

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου που επιτρέπει την οδήγηση μοτοσυκλέτας έως 125 κ.εκ. με δίπλωμα αυτοκινήτου. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις.


Σύντομα αναμένεται να γίνει δυνατή η οδήγηση μοτοσυκλέτας της κατηγορίας Α1, με μέγιστο δηλαδή κυβισμό έως 125 κ.εκ., από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου.

Αυτή η αλλαγή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα που κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η ρύθμιση αυτή έρχεται ως συνέχεια της ευρωπαϊκής οδηγίας 2006/126/ΕΚ1, που θέτει το πλαίσιο για τους όρους έκδοσης άδειας οδήγησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να θεσπίζουν την ισοτιμία μεταξύ άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (Β) και ελαφρού δικύκλου (Α1).

Πρέπει να σημειωθεί πως στην κατηγορία δικύκλων A1 ανήκουν οι μοτοσικλέτες με μέγιστη χωρητικότητα κυλίνδρου 125 κυβικών εκατοστών, μέγιστη ισχύ 11 kW (15 ίππους) και λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,1 kw/kg, για δίκυκλα δηλαδή που προορίζονται για χρήση μέσα στις πόλεις.

Οι προϋποθέσεις
Για να μπορέσει ένας κάτοχος άδειας οδήγησης αυτοκινήτου να βρεθεί στο τιμόνι ενός δίκυκλου κατηγορίας Α1 πρέπει:
  • Να είναι τουλάχιστον 27 ετών
  • Να κατέχει την άδεια οδήγησης τουλάχιστον έξι χρόνια και
  • Να εκπαιδευτεί για τουλάχιστον 3 ώρες σε σχολή οδηγών, ώστε να αποκτήσει τις ειδικές αυτές δεξιότητες που απαιτεί ο χειρισμός ενός δικύκλου.
Tην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρήση μοτοσικλετών έως 125 κ.εκ. από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

FORD E-TRANSIT
NISSAN