2 φωτογραφίες »

O δρόμος που «διώχνει» το νερό και τον πάγο

3.064 Επισκέψεις στο άρθρο (27/1/2021)

Μια νέα τεχνολογία έχει αναπτύξει μια εταιρεία στην Γαλλία για να κρατά τους δρόμους «καθαρούς» από νερό και πάγο, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται, πάντα, χωρίς προβλήματα.


Στην πόλη Égletons της Γαλλίας, υπάρχει ένας ένας δρόμος 120 μέτρων που καθαρίζεται μόνος του από το χιόνι και τον πάγο χάρη σε μια τεχνολογία με όνομα «Power Road» που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Eurovia, θυγατρική της εταιρείας οδικών έργων Vinci.

Η λειτουργία της τεχνολογίας αυτής βασίζεται στην ανταλλαγή θερμότητας: υπό την επίδραση του ήλιου, η θερμοκρασία ενός δρόμου μπορεί να φτάσει τους 60 βαθμούς στην επιφάνεια και τους 40 βαθμούς στα 10 εκατοστά βάθος. Χάρη στους σωλήνες πολυπροπυλενίου που είναι ενσωματωμένοι στο δρόμο, η θερμότητα αποθηκεύεται και έπειτα χρησιμοποιείται για την θέρμανση του δρόμου. Πάνω στην άσφαλτο, έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν αυτόματα την θέρμανση του δρόμου ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Το σύστημα έχει ενσωματωθεί στην ενεργειακή υποδομή που περιβάλλει το δρόμο και έτσι η θερμότητα που αποθηκεύεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις όπως πισίνες, ζεστό νερό οικιακής χρήσης, κ.λπ.). Ένα άλλο πλεονέκτημα του "Power Road" είναι ότι οι σωλήνες πολυπροπυλενίου είναι ανακυκλώσιμοι και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν εάν ξηλωθούν.

Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό στις 250.000 ευρώ, ωστόσο η τεχνολογία θεωρείται πως μπορεί να γίνει ιδιαίτερα χρήσιμη σε δρόμους που περιβάλλουν νοσοκομεία, σχολεία, σταθμούς της Πυροσβεστικής και σε διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης των αεροπλάνων. «Η τεχνολογία βρίσκεται στο στάδιο της εμπορευματοποίησης. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου δέκα τέτοια σημεία στη Γαλλία », εξηγεί η Aurélien Genet.
 

AUTOFIT PASXA
4green