3 φωτογραφίες »

Το πρώτο που μπορούν όλοι να κάνουν είναι να ανοίξουν το παράθυρο του οδηγού ή και περισσότερα.

Πέντε τρόποι για να βάλεις τέλος στα θολωμένα τζάμια

10.620 Επισκέψεις στο άρθρο (26/1/2021)

Ο χειμώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του και ως συνήθως τέτοια εποχή τα τζάμια των αυτοκινήτων θολώνουν πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να μας εμποδίζουν στην οδήγηση. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό, δείτε πέντε εύκολους τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε.


Πέραν του γεγονότος πως τα θολωμένα παράθυρα είναι εκνευριστικά, αυξάνουν και τον κίνδυνο ατυχημάτων. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί, με οδηγούς να προσπαθούν εν κινήσει να ξεθολώσουν τα τζάμια ή απλά να έχουν ξεθολώσει ένα μέρος του μπροστινού παρμπρίζ πριν βγουν στο δρόμο, ενώ όλα τα υπόλοιπα τζάμια στο αυτοκίνητο παραμένουν θολωμένα. Συνιστούμε να μην μετακινήσετε το αυτοκίνητο πριν σιγουρευτείτε ότι έχετε καλή ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση!
 
Για αυτό το λόγο παραθέτουμε τους παρακάτω πέντε απλούς τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσετε να ξεθολώσετε πολύ εύκολα τα τζάμια των αυτοκινήτων σας.
 
Επειδή όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν δεν είναι της ίδιας χρονολογίας με αποτέλεσμα κάποια από αυτά για παράδειγμα να μην διαθέτουν κλιματισμό, το πρώτο που μπορούν όλοι να κάνουν είναι να ανοίξουν το παράθυρο του οδηγού ή και περισσότερα. Έτσι ανακυκλώνεται ο αέρας και παρόλο το κρύο που θα μπαίνει στη καμπίνα, αρχικά θα βοηθήσει στο να καθαρίσουν τα τζάμια. Αυτη η ενέργεια, επειδή θα αργήσει πολύ να αποφέρει καρπούς, καλό θα είναι να συνδυαστεί με την ενεργοποίηση του καλοριφέρ.
 
Το δεύτερο βήμα, λοιπόν, είναι να ενεργοποιήσει ο οδηγός το καλοριφέρ (για γρήγορο αποτέλεσμα ενδείκνυται η ισχυρότερη σκάλα του ανεμιστήρα), έχοντας βεβαίως ρυθμίσει τον αέρα να κατευθύνεται προς το παρμπρίζ και όχι στα πόδια ή το κεφάλι. Το τρίτο που πρέπει να κάνει κάποιος, πάει συνδυαστικά με το δεύτερο, καθώς στην παραπάνω περίπτωση πρέπει να είναι ενεργοποιημένη και η λειτουργία εισαγωγής του εξωτερικού αέρα στη καμπίνα και όχι η ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος. Στο τελευταίο σενάριο τα τζάμια θα παραμείνουν θολωμένα καθώς η υγρασία θα συνεχίζει να «κυκλοφορεί» εντός του κλειστού κυκλώματος, επομένως βεβαιωθείτε ότι ο διακόπτης ανακύκλωσης αέρα είναι απενεργοποιημένος.
 
Τέταρτον, για τα αυτοκίνητα που έχουν στον εξοπλισμό τους κλιματισμό (αυτόματο ή μη) η ενεργοποίησή του είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση με τα πιο άμεσα αποτελέσματα, ενώ σε πολλά αυτοκίνητα πλέον υπάρχει και το μπουτόν του αυτόματου ξαθαμπώματος του παρμπρίζ που λειτουργεί συνδυαστικά με το a/c.  
 
Τέλος ανεξάρτητα με το τι αυτοκίνητο διαθέτει κανείς, όσο ο κινητήρας είναι ακόμα κρύος μπορεί να καθαριστούν με ειδικά πανάκια μικροϊνών ή ακόμα και με ειδικό σφουγγάρι τα παράθυρα για να φύγει η υγρασία. Φυσικά αν υπάρχουν υπολείμματα από χιόνι σε ρούχα η παπούτσια καλό είναι να αφαιρεθούν πριν την είσοδο στο αυτοκίνητο, καθώς δυσχεραίνουν την κατάσταση και δημιουργούν έξτρα υγρασία.

NEO PROACE
NISSAN