Ανησυχία και πολλά ερωτηματικά προκαλεί μία έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα στα πέντε παιδιά σε Ι.Χ. κινδυνεύουν!

2.047 Επισκέψεις στο άρθρο (27/1/2020)

Ανησυχία και πολλά ερωτηματικά προκαλεί μία έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αναφέρει πως πάνω από το ένα πέμπτο των γονέων και των παππούδων δεν χρησιμοποιούν στο αυτοκίνητό παιδικό κάθισμα για τη μεταφορά των παιδιών τους ή των εγγονιών τους.


Σύμφωνα με την έρευνα, από τους 605 ανθρώπους που ρωτήθηκαν, το 22% παραδέχτηκε ότι δεν βάζει κάθε φορά τα μικρά παιδιά σε παιδικό κάθισμα. Από αυτούς το 16% σημείωσε πως σπάνια παραμελούν τη χρήση του, το 3% ότι κάποιες φορές χρησιμοποιεί και κάποιες άλλες όχι, ενώ 3% ήταν το ποσοστό που απάντησε ότι δεν βάζει τακτικά τα παιδιά στο ειδικό κάθισμα.
 
Οι γονείς και οι παππούδες ηλικίας 45 έως 54 ετών είναι οι χειρότεροι παραβάτες, ενώ από αυτούς το 6% παραδέχτηκε ότι δεν χρησιμοποιεί συχνά παιδικά καθίσματα. Περίπου 18 τοις εκατό των γονέων ηλικίας 17 έως 34 ετών είπαν πως χρησιμοποιούν παιδικά καθίσματα πολύ σπάνια, ενώ το ίδιο ακριβώς κάνει και το 16% των παππούδων ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να διαπράξουν το αδίκημα, με αναλογία 17 τοις εκατό έναντι 15 τοις εκατό.
 
Τέλος η μεγαλύτερη δικαιολογία που δίνουν οι οδηγοί που παραδέχονται ότι δεν βάζουν τα παιδιά τους σε παιδικό κάθισμα, φτάνει το 54% και αναφέρει πως όταν συνέβη κάτι τέτοιο δεν είχαν χρησιμοποιήσει το δικό τους όχημα, έτσι δεν είχαν μαζί τους το καρεκλάκι.  Από κει και πέρα το 15% είπε πως ήταν σύντομη η διαδρομή άρα δεν χρειάζονταν, το 9% είπε ότι είχε λάθος μέγεθος, ενώ το 4% παραδέχτηκε πως το αμάξι ήταν τόσο φορτωμένο που δεν υπήρχες χώρος για το κάθισμα!
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.
 
Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.
 
Τα παιδιά από 5 ετών, έως και 25 κιλά, πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία, μεταξύ 6 έως 13 ετών και από 22 μέχρι 36 κιλά, πρέπει να τοποθετούνται σε ανυψωτικό κάθισμα. Επιπλέον, τα παιδιά ύψους 135 έως 150 εκατοστών, επιτρέπεται να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας για ενήλικους, αλλά είναι υποχρεωτικό να κάθονται σε κάποιο από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου». 

AUTOFIT PASXA
4green