• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Γιατί δεν «κολλάει» ή καίγεται το μοτέρ σου;

Διαβάστηκε από 22480 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/4/2018
 

Ποιοι αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα για τον έλεγχο των συστημάτων λίπανσης, ψύξης και τροφοδοσίας; Δες τώρα, ποιοί αισθητήρες είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λίπανση και ψύξη του μοτέρ σου.

Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού AutoΤρίτη αναφερθήκαμε στους αισθητήρες του αυτοκινήτου που έχουν να κάνουν με το πιο ζωτικό του όργανο, τον κινητήρα.  Πιο συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε σε αισθητήρες που βρίσκονται πάνω και μέσα στον κορμό του και «παρακολουθούν» την καύση καθΆ όλη τη διάρκειά της, όπως και σε αισθητήρες που «συλλέγουν» δεδομένα πριν και μετά από αυτή. Σε αυτό το δεύτερο μέρος, θα αναφερθούμε στα περιφερειακά συστήματα του κινητήρα, τα οποία όμως είναι το ίδιο σημαντικά, συστήματα όπως αυτά της λίπανσης, της ψύξης και της τροφοδοσίας της μηχανής εσωτερικής καύσης.

Αισθητήρες λίπανσης: Το «Α» και το «Ω»…
Χωρίς λιπαντικό ένας κινητήρας θα μπορούσε να λειτουργήσει για ελάχιστο χρόνο. Συνεπώς, ο έλεγχος του συστήματος λίπανσης είναι πολύ σημαντικός για τη απροβλημάτιστη λειτουργία του. Κάπου εδώ έρχονται οι αισθητήρες, που συλλέγουν δεδομένα για τη θερμοκρασία λαδιού, την πίεση και τη στάθμη του. Ξεκινώντας από τον αισθητήρα θερμοκρασίας λαδιού, πρόκειται για μία συσκευή που βρίσκεται συνήθως στη βάση του κάρτερ λιπαντικού. Ουσιαστικά είναι μία θερμοαντίσταση που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του υγρού, όταν αυτή βρίσκεται σε εύρος από -40 βαθμούς Κελσίου μέχρι 150. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα συνηθίζεται ο αισθητήρας θερμοκρασίας, που στην προκειμένη περίπτωση ονομάζεται «θερμικός αισθητήρας στάθμης λαδιού», να υπολογίζει και τη στάθμη του λιπαντικού μέσου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο αισθητήρας διαθέτει έναν πυκνωτή, του οποίου η χωρητικότητα μεταβάλλεται ανάλογα και με στάθμη του υγρού. Προφανώς, όσο μειώνεται η στάθμη, τόσο μειώνεται και η χωρητικότητα του πυκνωτή. Τέλος, αν η θερμοκρασία και η στάθμη του λιπαντικού βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, η τελευταία εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η πίεση του λαδιού. Αν μειωθεί αρκετά (συνήθως κάτω από τα 0,5 bar) σημαίνει ότι το λιπαντικό δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα μέρη του κινητήρα, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για τη μέτρησή της χρησιμοποιούνται συνήθως αισθητήρες ποτενσιομετρικού τύπου.

Ξέρετε ότι
- Οι αισθητήρες έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της ασφάλειας, αφού χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το ABS, το ESP, αλλά ούτε καν οι αερόσακοι, μιας και η ενεργοποίησή τους εξαρτάται από αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς μιας ισχυρής πρόσκρουσης.
- Σημαντικός είναι ο ρόλος των αισθητήρων στον τομέα της άνεσης. Η αυτόματη ενεργοποίηση των φωτιστικών σωμάτων και των υαλοκαθαριστήρων επιτυγχάνεται με τη χρήση αισθητήρων.
- Όλο και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με αμέτρητους αισθητήρες, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα από τη διαδρομή και το αυτοκίνητο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • περισσότερα σχόλια

Alfa Romeo Giulia Veloce Vs VW Arteon

Δοκιμή: Νέο Kia Rio 1,0 λτ. με 120 PS

Έρχεται νέο Volvo C60;

Νέο Fiat Tipo Sport

Η κίνηση στους δρόμους

Γεμίσαμε premium και ξεμείναμε από φθηνά αμάξια;

Παραπάνω λεφτά για άλογα, ή αυτόματο;

Στρες στο τιμόνι: Πως το καταπολεμώ;

Ξέρεις να οδηγάς turbo;

95άρα ή 100άρα βενζίνη;

Ακούς θόρυβο όταν έχεις νεκρά;

Μπορείς να οδηγήσεις turbo;

Coupe SUV αντικαθιστά το Volvo V40

Πρώτες εικόνες της ανανεωμένης Skoda Superb

Νέο Audi A1 Allroad σε δοκιμές εξέλιξης (+video)

MEGA Αφιέρωμα: 25 χρόνια AutoΤρίτη

Κάντε αναφορά: Δείτε ποια αυτοκίνητα είναι ΦΕΤΟΣ για κλωτσιές

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

RENAULT: Total Care 5+ Aπολαύστε τη φροντίδα Renault με συνολικό όφελος έως και 30%

CITROEN: Ποδαρικό με Reverse Sales

NISSAN: Qashqai το απόλυτο SUV από 20.490€

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 14.990€

PEUGEOT: Eπιλεγμένα μεταχειρισμένα σαν καινούρια έως 2/2

περισσότερα »