Καταιγίδα τώρα! Πρόσεχε για τυφλές λακκούβες & μηχανάκια
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Καταιγίδα τώρα! Πρόσεχε για τυφλές λακκούβες & μηχανάκια

34.483 Επισκέψεις στο άρθρο (26/1/2023)

Η βροχή, όταν συνδυάζεται με κακής ποιότητας άσφαλτο όπως σε πολλά σημεία στην Ελλάδα, κάνει την οδήγηση επικίνδυνη και δύσκολη υπόθεση για όλους τους οδηγούς. Με το νέο κύμα κακοκαιρίας ήδη να «χτυπάει» σε πολλά μέρη της χώρας, διάβασε τι πρέπει αλλάξεις στην οδήγησή σου.

Μια ακόμα κακοκαιρία είναι εδώ!


Η οδήγηση στη βροχή κρύβει πολλές παγίδες. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε.

Η οδήγηση στη βροχή κρύβει πολλές παγίδες. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Καταίγίδες τώρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ενημερώσου τι να κάνεις αν σε πιάσει καταιγίδα ενώ οδηγείς και τι να προσέχεις σε βρεγμένο δρόμο. Αν αρχίσει την «τσουλήθρα» από το νερό ξέρεις τι να κάνεις; Την ευθύνη για τα ατυχήματα στη βροχή δεν φέρει μόνο η κακή ποιότητα του οδοστρώματος, αφού και ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ατυχήματος όταν δεν υπολογίζονται οι διαφορετικές συνθήκες κίνησης.

Συμπεριφορά οδηγού

 • Όταν κινούμαστε σε δρόμο με κίνηση προσέχουμε να μην κάνουμε "λούτσα" δικυκλιστές και πεζούς, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, μειώνοντας την ταχύτητά μας όταν περνάμε από σημεία με πολύ νερό.
 • Οι νερολακκούβες κρύβουν παγίδες αφού σε περίπτωση που είναι βαθιές μπορεί να "τραυματίσουν" το κάτω μέρος του αυτοκινήτου ενώ εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας εκτινασσόμενου νερού μπορεί να προκληθεί βλάβη στα ευπαθή στο νερό μέρη του κινητήρα. Αν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το βάθος της, περνάμε από δίπλα. 
 • Κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα αφού η απόσταση ακινητοποίησης σε περίπτωση φρεναρίσματος αυξάνεται. Επίσης βρισκόμαστε και εκτός ακτίνας δράσης του σπρέι νερού που μειώνει την ορατότητα (ιδίως όταν τα οχήματα είναι μεγάλα). Η βροχή μετά από άνυδρες περιόδους καθιστά τους δρόμους ακόμα πιο επικίνδυνους αφού σε συνδυασμό με τις ακαθαρσίες του οδοστρώματος προκύπτει ένα είδος λάσπης που μειώνει την πρόσφυση. 
 • Πρέπει να κάνουμε εκτίμηση της ποιότητας του οδοστρώματος (εν μέρει αυτό είναι δυνατό και με το μάτι). Π.χ. η γυαλιστερή άσφαλτος, γνωστή και ως "σαπούνι", είναι ακόμα πιο επικίνδυνη με την ύπαρξη νερού. 
 • Αν κατοικούμε σε περιοχές με υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων, είναι καλό να επιλέγουμε ελαστικά με "βρόχινο" χαρακτήρα.

Υδρολίσθηση 

 • Το φαινόμενο της υδρολίσθησης είναι η βασική αιτία απώλειας της πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα. Εάν το φιλμ του νερού που καλύπτει το οδόστρωμα υπερβαίνει τα 7 χιλ. και η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μεγάλη, δημιουργείται ένα στρώμα νερού μεταξύ οδοστρώματος και ελαστικού με αποτέλεσμα την απώλεια πρόσφυσης.
  • 1) Κρατούμε το τιμόνι σταθερό στην πορεία που έχουμε επιλέξει
  • 2) Δεν πατάμε φρένο γιατί θα είναι η αιτία πλήρους απώλειας ελέγχου
  • 3) Μειώνουμε την ταχύτητα αφήνοντας το γκάζι ή εάν είναι δυνατό κατεβάζοντας ταχύτητα
  • 4) περιμένουμε τα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους. Μην ξεχνάτε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα τόσο πιο εύκολα εμφανίζεται η υδρολίσθηση.

Συνολικά οδηγώντας σε βρεγμένο οδόστρωμα:

 • α) διατηρούμε την ταχύτητα του οχήματος σε χαμηλά επίπεδα
 • β) αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές πορείας
 • γ) αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις
 • δ) αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
Kalitero aytokinito
15.3 Toyota 1million