• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Εσείς τι κάνετε με το καινούργιο σας αυτοκίνητο; Το «στρώνετε» ή το θεωρείτε περιττό;

Θέλουν τα καινούργια αυτοκίνητα στρώσιμο;

Διαβάστηκε από 40927 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/7/2018
 

Πόσα χιλιόμετρα κάνατε με το καινούργιο αυτοκίνητο πριν πατήσετε το γκάζι τέρμα; Περιμένατε να «στρώσει», αλλάξατε τα πρώτα λάδια, και μετά; Τι άποψη έχετε για το στρώσιμο;

Αν διαβάσετε το βιβλιαράκι οδηγιών στα καινούργια αυτοκίνητα, εκεί που λέει για τα πρώτα χιλιόμετρα αρκούνται συνήθως να πουν πως για 1.000 χλμ καλό είναι οι στροφές να αυξάνονται προοδευτικά μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το φάσμα.

Ο καθένας από αυτό καταλαβαίνει ότι θέλει, αυτό που θέλει να πει ο κατασκευαστής όμως είναι πως πρέπει να αποφεύγεται το «φορτίο». Δηλαδή είτε το ψηλό στροφάρισμα, είτε το χαμηλό σε ανηφόρα ή με κόσμο μέσα. Το μεν πρώτο είναι αυτό που κάνουν οι περισσότεροι, το δεύτερο όμως συνήθως διαφεύγει, αλλά είναι εξίσου σημαντικό.

Πολλοί βέβαια θα πουν πως τα καινούργια αυτοκίνητα δεν χρειάζονται καθόλου «ροντάρισμα» ή στρώσιμο όπως το λέμε στα ελληνικά. Οι κινητήρες σήμερα τοποθετούνται δουλεμένοι, και μάλιστα πολλές μάρκες, αν όχι όλες, τους δουλεύουν σε υψηλές στροφές για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να καθαρίσουν, ή να «ανοίξουν», να λειτουργήσουν δηλαδή στο όριο των ανοχών τους. Αδειάζουν το λάδι της πρώτης αυτής χρήσης και τοποθετούν άλλο. Όμως οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν όλοι τη διαδικασία αυτή, και έτσι η διαδικασία του στρωσίματος μπορεί να έχει ή μπορεί και να μην έχει κάποια σκοπιμότητα. Κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το «πρώτο» λάδι και το κόστος που συνεπάγεται μια άσκοπη αλλαγή.

Αλλοι πάλι λένε πως αφού δεν είσαι σίγουρος, και επειδή στα πρώτα χιλιόμετρα δεν είναι μόνο ο κινητήρας που «στρώνει» αλλά όλα τα κινούμενα μέρη του αυτοκινήτου, καλό είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία. Καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει. Να πατήσουν τα λάστιχα, να πατήσουν τα τακάκια στους δίσκους, να κυλήσουν τα υδραυλικά υγρά στα κυκλώματα κα.

Μπορεί να έχουν και δίκιο, όμως τίποτε από αυτά δεν αναφέρεται στο βιβλιαράκι, ενώ η πρώτη αλλαγή λαδιών στα 1.500 χλμ. έχει αφαιρεθεί από πολλές μάρκες σαν απαραίτητη για να ισχύει η εγγύηση.

Εσείς όμως τι κάνετε; Ποιας «σχολής» είστε; Του ξεπερασμένου ρονταρίσματος ή του «ήσυχου» κεφαλιού με κόστος την αλλαγή λαδιού νωρίς και μερικά χιλιόμετρα σε νωχελικούς ρυθμούς; Τι λέτε; 

 
Σχολιάστε την είδηση 3 σχόλια

Δοκιμή: Ανανεωμένο Kia Sportage

Για ποιο Honda αξίζει να είσαι «χοντάκιας» σήμερα;

53 χρόνια Toyota Corolla. Πόσο άλλαξε μέχρι σήμερα;

Mega Τεστ φώτων σε 11 μικρά SUV

Η κίνηση στους δρόμους

Η νέα πισωκίνητη πλατφόρμα του VW group

Χαλάς το αυτοκίνητό σου και δεν το καταλαβαίνεις

Αισθητήρες παρκαρίσματος και κάμερες

Βάλε LPG με χορηγό το αυτοκίνητο σου!

Χάλασε το diesel σου; Δες πως θα το φτιάξεις

Έτσι κλέβουν τις ζάντες (vid)

Που πήγαν οι «μπούκες»;

Νέα Bentley Continental GT V8

Δοκιμή: Νέα Mercedes C 200 Coupe

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

RENAULT: CAPTUR & CLIO στην πιο δελεαστική τιμή, με όφελος έως 2.000€!

FORD: Δείτε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα MyFiesta

MITSUBISHI: Ατοκο χρηματοδοτικό: 0% επιτόκιο, 100€/μήνα

SKODA: Skoda Fabia από 11.280€

PEUGEOT: Ανανεωμένο 208 από 13.200€

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 14.990€

περισσότερα »