Δίνουν λύσεις οικονομίας. Έχουν σύν και πλήν. Τι θα έβαζες και γιατί;  LPG ή CNG;

Δίνουν λύσεις οικονομίας. Έχουν σύν και πλήν. Τι θα έβαζες και γιατί;  LPG ή CNG;

Τι προσέχεις όταν μετατρέπεις. Αεριοκίνηση (οικονομία & παγίδες)

42661 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/10/2022

Η αεριοκίνηση δίνει λύση μεγάλης εξοικονόμησης. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που οι διεθνείς συνθήκες εισβάλουν (στην τσέπη μας). Η μετατροπή του αυτοκινήτου έχει τα μυστικά της. Κάποια μπορείς να τα ξέρεις από πριν. Σου τα λέμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (EUROPE GAS)
STATHIS S&N LPG

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

-το δηλώνεις στην ασφαλιστική σου (είσαι καλυμμένος)
-αγοράζεις όλο το σύστημα (όχι κομμάτι κομμάτι)
-παίρνεις απόδειξη (χρησιμοποιείται ως εγγύηση)
-επιλέγεις επώνυμα συστήματα- έχεις το κεφάλι σου ήσυχο
Αρχικά πες το στην ασφαλιστική σου

Η μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε υγραεριοκίνητο, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και στην ασφαλιστική σας εταιρεία, ώστε να είστε καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο. Οπτικά, ένα υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, αφού η κυριότερη διαφορά του, εντοπίζεται στην τάπα ανεφοδιασμού που βρίσκεται συνήθως στον προφυλακτήρα. Από την πλευρά του οδηγού, αυτός δεν αντιλαμβάνεται τη μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο.

Υπάρχουν πλέον επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση

Η μετατροπή ενός υπάρχοντος βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σε αεριοκίνητο, ξεκινά από τα 600 ευρώ περίπου και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα. Η διακύμανση της τιμής, εξαρτάται από τον τύπο του κινητήρα του αυτοκινήτου (δηλαδή τη χωρητικότητά του και τον αριθμό των κυλίνδρων), αλλά και από τα περιφερειακά μέρη που θα επιλεχθούν, όπως είναι η ρεζέρβα (τύπος, χωρητικότητα κτλ.).

Για παράδειγμα, για τη μετατροπή ενός 4κύλινδρου κινητήρα 1,6 λίτρων απαιτούνται λιγότερα χρήματα, σε σχέση με ένα μηχανικό σύνολο 3.000 κυβικών εκατοστών με έξι κυλίνδρους. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της μετατροπής προσδιορίζεται περίπου στις 2 ημέρες, καθώς εκτός από τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, κρίνεται αναγκαίο να γίνουν μια σειρά από δοκιμές που θα εγγυηθούν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.

Από την άλλη, τώρα, στην περίπτωση αγοράς ενός καινούριου υγραεριοκίνητου αυτοκινήτου, τα σενάρια ποικίλλουν. Κάποιες αντιπροσωπείες για παράδειγμα, δίνουν το κιτ υγραερίου δωρεάν σε κάποιες εκδόσεις, ενώ κάποιες άλλες το χρεώνουν

Πώς θα επιλέξεις το σωστό συνεργείο τοποθέτησης

Θα πρέπει να διαλέξεις πολύ προσεκτικά το συνεργείο που θα κάνει την εγκατάσταση ενός συστήματος Αεριοκίνησης. Το συνεργείο αυτό θα πρέπει να είναι Πιστοποιημένο με ειδικό εγκαταστάτη τεχνικό(ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών), ώστε η τοποθέτηση να γίνει με πλήρη ασφάλεια και όπως απαιτούν οι κανόνες τεχνικής εγκατάστασης.
 
Ίσως θα ήταν προτιμότερο, αν όχι απαραίτητο, να ζητηθεί από το συνεργείο να σου δείξουν δείγματα τις δουλειάς τους από άλλες εγκαταστάσεις σε αυτοκίνητα, ώστε να έχεις και μια οπτική άποψη για το πώς θα είναι το αυτοκίνητο σου μετά την τοποθέτηση του δικού σου συστήματος υγραεριοκίνησης.

Πως θα επιλέξεις την σωστή μάρκα συστήματος 
 
Καλό θα ήταν πριν αποφασίσεις να γνωρίζεις εκ των προτέρων την μάρκα του συστήματος LPG και CNG, που αντιπροσωπεύει και που θα του τοποθετήσει το συνεργείο που έχει επιλέξει. Είναι σημαντικό να ενημερωθείς πλήρως από ποια χώρα προέρχεται το σύστημα αλλά και τα παρελκόμενα του, καθώς και την τεχνική υποστήριξη που θα του παρέχεται σε ενδεχόμενη ανάγκη του από την εταιρεία που εισάγει το σύστημα αυτό.

Μπορείς εύκολα αν θέλεις να επαληθεύσεις τα λεγόμενα του εκάστοτε συνεργείου, από την Δήλωση που θα σου δώσουν συμπληρωμένη με το τι <<φοράει >> πλέον το όχημά σου, ώστε να περάσει ΚΤΕΟ, καθώς και μια Δήλωση Συμμόρφωσης που αναγράφονται στοιχεία του εργοστασίου κατασκευής κατόπιν απόλυτης συμμόρφωσης με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και στάνταρτ.

Οι κίνδυνοι της κακής εγκατάστασης

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, η εξειδίκευση του εγκαταστάτη «παίζει» πρωτεύοντα ρόλο στη σωστή λειτουργία του συστήματος, αφού ακόμα κι αν κάποιοι είναι πολύ καλοί μηχανικοί ή πολύ καλοί ηλεκτρολόγοι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν και τις γνώσεις προγραμματισμού για εγκεφάλους υγραερίου. Η εγκατάσταση λοιπόν, θα πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένα και εξουσιοδοτημένα συνεργεία που διαθέτουν έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα στην πορεία. Οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις της κακής εγκατάστασης είναι η κακή λειτουργία του κινητήρα, η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, που οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία οι περισσότεροι στρέφονται στην υγραεριοκίνηση και φυσικά, οι μειωμένες επιδόσεις του αυτοκινήτου.

Για την αποφυγή αυτών δε, κρίνονται απαραίτητα και το service στα χιλιόμετρα ή στο χρόνο που ορίζει ο κατασκευαστής, αλλά και η χρήση γνήσιων ανταλλακτικών που διατηρούν την ισχύ της εργοστασιακής εγγύησης.
 
 
 
 

  • Χαράλαμπος Αναστασιάδης

    Πριν λίγα χρόνια αποφάσισα και εγώ να βάλω σύστημα LPG στο αυτοκίνητό μου. Επέλεξα αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είχε ως επίσημη θυγατρική εταιρεία εγκατάστασης συστημάτων LPG. Το έκανα αυτό για να έχω υποτίθεται το κεφάλι μου ήσυχο... Πλήρωσα... 1.500 ευρώ για το σύστημα και 500 ευρώ service για να περαστούν και τα κατάλληλα μπουζί... λάδια κτλ. Μετά από λίγο καιρό ως νέος οικονομικός μετανάστης πήγα στην Γερμανία όπου και έπρεπε να περάσει εκ νέου ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο και εκεί άρχισε το μαρτύριο! Το αυτοκίνητο κρίθηκε επικίνδυνο... κινούμενη βόμβα όπως είπαν και πλήρωσα ξανά ένα σεβαστό ποσό έτσι ώστε να περάσει τον τεχνικό έλεγχο και να μην σκοτωθώ φυσικά οδηγώντας το αυτοκίνητό μου! Επικοινώνησα με την Ελλάδα και με κορόιδευαν ανερυθρίαστα επί μήνες και χρόνια! Τότε έκανα αγωγή... την κέρδισα μετά από χρόνια ταλαιπωρίας... έχω στα χέρια μου οριστική και τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου που με δικαιώνει και ακόμα λεφτά δεν πήρα!!!!! Η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία δυστυχώς λειτουργεί ακόμα βάζοντας σε κίνδυνο πολλούς ανυποψίαστους πελάτες!!! Ελλάς το μεγαλείο σου...

  • Panos.cng

    Με 600 ευρω αγοραζεις μονο ενα laptop.Εγω το 2018 που εβαλα φυσικο αεριο στο αμαξι μου 1.6 κυβικα μου πηγε κοντα 2500 χιλιαρικα(η δεξαμενη μονο εκανε 1200 ευρω) μαζι με το κτεο.Τωρα που ειπα κτεο μπορειτε να μου πειτε γιατι μας εχουν βαλει χαρατσι 30 με 60 ευρω(που θελουν υπευθυνη δηλωση του εγκαταστατη καθε 2 χρονια)+τα 55 οταν περναμε κτεο.Απο οτι βλεπω μυριστηκανε ψητο και εχουν πεσει πανω για να μας φανε(για το κτεο λεω).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΥΓΡΑΕΡΙΟ (LPG)