Το Citroën 2CV (γαλλικά: deux chevaux, «δύο ίπποι») γνωστό στην Ελλάδα ως Ντεσεβό) ηλικίας σήμερα 73 ετών(!), κατασκευαζόταν από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën, από το 1948 ως το 1990.

2CV. Το `ασχημόπαπο` της καρδιάς μας

1609 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα παγκοσμίως εξακολουθεί να συγκινεί με την ιστορία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στις παρακάτω γραμμές επιχειρούμε μια σύντομη σκιαγράφηση στο μοναδικό προφίλ ενός αμαξιού με τεράστια ιστορία και αναρίθμητους οπαδούς.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

Το Citroën 2CV (γαλλικά: deux chevaux, «δύο ίπποι», υποδηλώνοντας τους 2 φορολογήσιμους ίππους, και γνωστό στην Ελλάδα ως Ντεσεβό, από την προφορά της γαλλικής ονομασίας) ηλικίας σήμερα 73 ετών(!), είναι ένα μικρό, οικονομικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën, από το 1948 έως και το 1990.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, κατασκευάστηκαν σχεδόν 4 εκατομύρια(!) αυτοκίνητα σειράς 2CV και πάνω από 1 εκατομύριο αντίτυπα της εκδοχής 2CV Fourgonnette (επαγγελματικό 2CV βαν / φορτηγάκι), καθώς και αρκετά ακόμα συγγενικά οχήματα, με βάση το σασί και τα μηχανικά μέρη του 2CV.

Το 2CV ανήκει σε έναν πολύ μικρό κατάλογο μοντέλων που παρουσιάστηκαν λίγο πριν ή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμειναν ανταγωνιστικά για πολλές δεκαετίες, όπως το Volkswagen Beetle («Σκαθάρι»), το Mini, το Fiat 500, το αρχικό Jeep και η σειρά Land Rover.

Το επίπεδο τεχνολογίας του 2CV, ήδη από το 1948, ήταν αξιοσημείωτο για αυτοκίνητο οποιασδήποτε τιμής για την τότε εποχή, πόσο μάλλον για ένα από τα φθηνότερα αυτοκίνητα του πλανήτη, ενώ υπέστη και αρκετές βελτιώσεις στα μετέπειτα χρόνια παραγωγής του. Ωστόσο, το προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο του μοντέλου κρυβόταν κάτω από ένα ασυνήθιστο, πλην όμως άκρως απλοϊκό ντιζάιν, με έμπνευση από το ύφος της σχολής Μπάουχαους.

Το αυτοκίνητο αυτό σημείωσε τεράστια επιτυχία, πετυχαίνοντας τον αρχικό του στόχο να προσφέρει στους κατοίκους της υπαίθρου της Γαλλίας, μια φθηνή μηχανοκίνητη λύση αντί για τα άλογα και τα κάρα. Είναι εντυπωσιακό ότι παρέμεινε στην παραγωγή επί 42 χρόνια(!), με ελάχιστες αισθητικές αλλαγές. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον δημοφιλή μοντέλα - σταθμοί στην ιστορία της Citroën και εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο αριθμό φανατικών οπαδών διεθνώς, ακόμα και σήμερα.
 
Το αυτοκίνητο που δεν μπορεί να τουμπάρει!
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η μαλακή του ανάρτηση που έχει ώς αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να τουμπάρει. Από την αρχή της παραγωγής του, το εκπληκτικό κράτημα του 2CV είχε αναγνωριστεί σαν απαράμιλλο. Κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα που η άνεση και η οδική συμπεριφορά του θεωρούνται καλύτερα από πολλά σύγχρονα μικρά αυτοκίνητα.

Το μυστικό της εκπληκτικής άνεσης και ασφάλειας του 2CV αναμφίβολα έγκειται στη μοναδική του ανεξάρτητη ανάρτηση η οποία αποτελείται από υστερούντες βραχίονες πίσω και οδηγούντες βραχίονες μπροστά.

70 και πλέον χρόνια μοναδικού χαρακτήρα
Το 2CV αποτελεί μια διαχρονική αξία εδώ και πάνω από 70 χρόνια, συνεχίζοντας να αγαπιέται από γενιά σε γενιά χωρίς το άστρο του να έχει σβήσει. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από τις γενναιόδωρες φόρμες και τα ρετρό του μάτια. Μια ξεχωριστή φυσιογνωμία που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ξεχωρίζει στους δρόμους όλου του κόσμου.
 
Το 2CV πέρα από την φιλοσοφία της οικονομίας και της απλότητας, είναι ένα όχημα που ενσωμάτωνε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής του, φέρνοντας την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην κοινωνία δείχνοντας το δρόμο στην κατασκευή οικονομικών, δημοφιλών και ταυτόχρονα πολυτάλαντων αυτοκινήτων.
 
Επίσης οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ του γυναικείου φύλλου και του 2CV είναι περισσότερο εμφανείς μέσα από την ιστορική αναδρομή, ενώ μπορεί κανείς να συνδέσει το γεγονός της απελευθέρωσης της γυναίκας στη δεκαετία του `60, με την ελευθερία που προσέφερε το λαϊκό αυτοκίνητο στη Γαλλία.
 
Το Citroën 2CV, στην εποχή του, έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην κοινωνία δείχνοντας το δρόμο στην κατασκευή οικονομικών, δημοφιλών και ταυτόχρονα πολυτάλαντων αυτοκινήτων.Το Citroën 2CV, στην εποχή του, έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην κοινωνία δείχνοντας το δρόμο στην κατασκευή οικονομικών, δημοφιλών και ταυτόχρονα πολυτάλαντων αυτοκινήτων.

Το ...CV του 2CV
Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι ένας 2κύλινδρος επίπεδος κινητήρας, αερόψυκτος, 375 κ.εκ., με ανώτατη ταχύτητα τα 60 χλμ/ώρα, ένα κιβώτιο 3 σχέσεων και μία overdrive, μεγάλη απόσταση από το έδαφος και μεταξύ των υπόλοιπων ευχάριστων λεπτομερειών, καθαριστήρες που έπαιρναν κίνηση από την ντίζα του ταχύμετρου!
 
Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο οικολογικός και οικονομικός χαρακτήρας του 2CV, γεγονός εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του, χάρη στο αεροδυναμικό του σχήμα, πετυχαίνοντας κατανάλωση μικρότερη από 4-5 λίτρα ανά 100 χλμ.
 
Αντί επιλόγου
Σύμβολο μιας μακροχρόνιας εποχής αρκετών γενεών, αλλά και ενός τρόπου ζωής, το Citroën 2CV εξακολουθεί να έχει ακόμα και σήμερα πάρα πολλούς οπαδούς, σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν την ιστορία του, μέσω του μεγάλου αριθμού των συλλόγων που έχουν ιδρυθεί για το μοντέλο.
Επιπλέον, το 2CV αντιπροσωπεύει το ίματζ της «κλασικής Γαλλίας» και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα της χώρας. Το 2CV έχει κυριολεκτικά σημαδέψει την εποχή του και έχει γίνει ένας μύθος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σήμερα, ο μύθος αυτός είναι δυνατόν να εξερευνηθεί σε σχετικό μουσείο στην Αλσατία, το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο 2CV και τα συγγενικά του μοντέλα. Είναι εντυπωσιακό και ότι, σύμφωνα με το Internet Movie Cars Database, το 2CV έχει κάνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Τα τελευταία χρόνια επίσης, έχει οργανωθεί μέσω διαδικτύου μία ολόκληρη σειρά οδηγών συντήρησης και ένα δίκτυο για την εύκολη εξεύρεση και απόκτηση ανταλλακτικών, που επιτρέπει στους οπαδούς του 2CV την εύκολη συντήρηση και επισκευή των αυτοκινήτων τους.
 
Ο "πρέσβης" του 2CV στην χώρα μας
Στην Αθήνα μπορεί κάποιος να βρεί μεταχειρισμένα και καινούργια ανταλλακτικά Citroen 2CV (αλλά και άλλων γαλλικών αυτοκινήτων) στο Κάτω Χαλάνδρι και συγκεκριμένα στην επιχείρηση του Μιχαήλ Κοζωνάκη υπό το όνομα Ci.Peu.France.

Ένα συνεργείο αυτοκινήτων με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδίκευση στα αυτοκίνητα Peugeot & Citroen. Τεχνογνωσία, γραπτή εγγύηση, ανταγωνιστικές τιμές και όλα τα χαρακτηριστικά, που δημιουργούν πιστούς οπαδούς, μα πάνω απ` όλα πιστούς πελάτες!

Στην Αθήνα οι λάτρεις του κλασικού αυτοκινήτου, μπορούν να βρουν μεταχειρισμένα και καινούργια ανταλλακτικά Citroen 2CV στην επιχείρηση του Μιχαήλ Κοζωνάκη υπό το όνομα Ci.Peu.France.
Στην Αθήνα οι λάτρεις του κλασικού αυτοκινήτου, μπορούν να βρουν μεταχειρισμένα και καινούργια ανταλλακτικά Citroen 2CV στην επιχείρηση του Μιχαήλ Κοζωνάκη υπό το όνομα Ci.Peu.France.


Η επιχείρηση Κοζωνάκης - Ci.Peu.France εγγυάται άμεση λύση σε όποιο θέμα και αν αντιμετωπίσετε. Ο εξοπλισμός και πάνω απ` όλα η διάθεση για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, το κάνει να «διαφημίζεται και στόμα με στόμα». Διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό (μηχανικούς με εμπειρία και μεράκι), που θα κάνει το καλύτερο για σας.

Αναλυτικότερα στις εγκαταστάσεις του συνεργείου θα βρείτε τις εξής υπηρεσίες:
  • Service
  • Aνταλλακτικά (καινούρια – μεταχειρισμένα)
  • Αξεσουάρ
Μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο συνεργείο ​​​​προκειμένου να τους ενημερώσετε για τις εργασίες που ενδιαφέρεσθε και να κλείσετε ραντεβού για συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

Ci.Peu.France: Ηπείρου 53, Κάτω Χαλάνδρι, Τ:2106747930, https://www.facebook.com/KozonakisMichail/
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Εξειδικευμένα συνεργεία, Αλλαγή Δίσκο Πλατό, Ρουλεμάν, Ιμάντας Χρονισμού, Αλλαγή Αμορτισέρ, Αλλαγή Μπαταρίας, Αλλαγή Τακάκια Φρένων, Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, Προέλεγχος ΚΤΕΟ, Ευθυγράμμιση Τροχών Αυτοκινήτου, Επισκευή Μίζας, Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού, Αλλαγή Φίλτρου Βενζίνης, Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη - Αμπραγιάζ, Αλλαγή Αναρτήσεων, Αλλαγή Λαδιών Κινητήρα Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Parktronic, Αλλαγή Υγρών Φρένων, Επισκευή Βολάν, Αλλαγή Εξωτερικού Ιμάντα Δυναμό, Αλλαγή Δισκόπλακες, Αλλαγή Φίλτρου Αέρα, Τοποθέτηση Φώτα Xenon, Αλλαγή Φίλτρου Καυσίμου, Αλλαγή Σετ Καδένας Χρονισμού, Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου, Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτου, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Φώτα LED, Επισκευή Καθισμάτων Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ουρανού Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ταπετσαρίας Πόρτας Αυτοκινήτου, Ντύσιμο Ταμπλό με Δέρμα, Επισκευή Πόμολο Ταχυτήτων, Αλλαγή Φίλτρου Καμπίνας, Ηχομόνωση & Θερμομόνωση Αυτοκινήτου, Δερμάτινη Επένδυση Τιμονιού, Επισκευή Ζελατίνας Κάμπριο, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Αδιαβροχοποίηση Κουκούλας Κάμπριο, Αλλαγή Αντλίας (Τρόμπας) Νερού, Αλλαγή Τάπες Ψυγείου Νερού, Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου, Αλλαγή Μπουζί, Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Αλλαγή Ακρόμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ, Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ, Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών, Αλλαγή Μπαλάκια Ψαλιδιών