Προϊόντα - Επιβατικά - Αφιέρωμα: Ζάντες ελαφρού κράματος

DEZENT - Αφιέρωμα: Ζάντες ελαφρού κράματος
Οι ζάντες ελαφρού κράματος αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, όσον αφορά στην εμφάνιση αλλά και στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Η πρώτη κίνηση που ακολουθούν οι περισσότεροι προκειμένου να βελτιώσουν την εξωτερική εικόνα του οχήματός τους είναι να αντικαταστήσουν τις ζάντες. Στο εμπόριο, υπάρχουν ζάντες που απευθύνονται σε κάθε γούστο αλλά και σε κάθε αυτοκίνητο.
Πρώτα από όλα, μεγάλο ρόλο παίζει το σχήμα που μπορεί να αποτελείται από ακτίνες ή παχύτερα τμήματα (μπράτσα). Στη συνέχεια, μπορούμε να επιλέξουμε χρώμα που να ταιριάζει ή να κάνει αντίθεση με αυτό το αυτοκινήτου μας. Τα χρώματα που προτιμώνται είναι το κλασικό του αλουμινίου, του χρωμίου, του μαύρου χρωμίου ή του μαύρου ματ. Πέραν της αισθητικής αναβάθμισης του αυτοκινήτου μας, οι ζάντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και όσον αφορά στην οδική συμπεριφορά του. Μία ζάντα ελαφρού κράματος έχει την ικανότητα να ορίζει μικρότερο βάρος στην άκρη του κάθε άξονα, με αποτέλεσμα να ωφελεί τη λειτουργία της ανάρτησης που θα μπορεί να δουλεύει με μικρότερα φορτία. ¶λλη μία ιδιαιτερότητα της ζάντας ελαφρού κράματος είναι η καλύτερη απαγωγή της θερμότητας από το σύστημα πέδησης.
Η επιλογή σωστής διάστασης παίζει σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις μας. Για παράδειγμα, μία ζάντα που έχει διάσταση 18Χ8J σημαίνει ότι έχει διάμετρο 18 ίντσες και το πλάτος της στεφάνης της είναι 8 ίντσες. Σειρά έχει το καρέ που υποδηλώνει τον αριθμό των μπουλονιών της αλλά και το νοητό κύκλο που σχηματίζουν μεταξύ τους. Έτσι μία ζάντα που αναγράφει 5-114,3 σημαίνει ότι διαθέτει πέντε μπουλόνια που σχηματίζουν κύκλο με διάμετρο 114,3 χλστ. Τέλος, το offset μιας ζάντας είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, μιας και δηλώνει την απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξής της με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση).
Στο εμπόριο, θα βρείτε και διαιρούμενες ζάντες, που αποτελούνται από δύο ξεχωριστά τμήματα: τον κορμό και τις ακτίνες. Οι ζάντες ελαφρού κράματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις αλουμινίου και τις μαγνησίου.
Οι πρώτες, που είναι και η πιο συνηθισμένη επιλογή, κατασκευάζονται από αλουμίνιο, τιτάνιο, βόριο και μεταλλικό νάτριο. Από την άλλη πλευρά, το μαγνήσιο, ανάλογα με τη σκληρότητά του, δηλώνει την αντοχή της ζάντας. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο τόσο πιο ανθεκτική, πιο ελαφριά και πιο ακριβή είναι η ζάντα.

Tips

· Όταν η συνολική διάμετρος του κάθε τροχού (ζάντα – ελαστικό) ξεφεύγει από αυτή του εργοστασιακού, οι επιδόσεις του οχήματος επιβαρύνονται αρκετά.
· Όταν μία αρκετά μεγάλη σε ίντσες ζάντα, συνοδεύεται από ένα ελαστικό χαμηλού προφίλ, σε μία «στενή επαφή» με μία λακκούβα πιθανότατα θα σκιστεί ή ακόμα μπορεί να καταστραφεί και η ζάντα.
· Εξειδικευμένα καταστήματα που διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό μπορούν να επισκευάσουν μία χτυπημένη ή και ακόμα σπασμένη ζάντα αλουμινίου, επαναφέροντάς την στην αρχική κατάσταση.
AHB ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟ. ΕΠΕ ΤΕΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 2310789740 -
ΖΑΝΤΕΣ > Επιβατικά
Κατάλογος με μάρκες και αντιπροσωπείες
Μάρκες
Αντιπροσωπείες