Eνδιαφέρουσες πληροφορίες για πως μπορείτε να σπουδάστε ένα επάγγελμα σχετικό με το αυτοκίνητο σε κάποιο ΙΕΚ.
7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Eνδιαφέρουσες πληροφορίες για πως μπορείτε να σπουδάστε ένα επάγγελμα σχετικό με το αυτοκίνητο σε κάποιο ΙΕΚ.

Επειδή το μέλλον δεν αρχίζει & τελειώνει στις πύλες του πανεπιστημίου!

(10/9/2012)

Πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Μπορεί το ποσοστό επιτυχίας να είναι μεγαλύτερο από πέρσι (69% ποσοστό επιτυχίας το 2012, 62% το 2011) εν τούτοις αρκετοί νέοι δεν τα κατάφεραν. Έτσι λοιπόν αρκετοί είναι εκείνοι που θα απευθυνθούν σε κάποιο ΙΕΚ για να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν.

Οι βάσεις κινήθηκαν γενικά σε πτωτικό επίπεδο, με μερικές μόνο να είναι αυξημένες. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικά ήταν 116.173 άτομα, με τους επιτυχόντες να ανέρχονται στους 80.615 εκ των οποίων 15.000 ειδικών περιπτώσεων. Αν κάνετε τις πράξεις θα δείτε ότι 35.558 υποψήφιοι μένουν εκτός των σχολών που επιθυμούσαν. 
Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών έγινε με γνώμονα τις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και το ύψος των χρημάτων που απαιτούν οι σπουδές στην περιφέρεια. 
Επίσης, το ενδιαφέρον μειώθηκε αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, σε όποιες σχολές σχετίζονται με κορεσμένα επαγγέλματα, αλλά και με το Δημόσιο. 
Όπως τονίζεται από τους αρμόδιους, το κριτήριο των νέων ανθρώπων για την επιλογή επαγγέλματος πλέον, εστιάζεται στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, στις προοπτικές που δίνονται, αλλά και στο κόστος που απαιτείται για να αποκτήσεις το γνωστικό αντικείμενο. 
Η σημερινή πραγματικότητα 
Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος αλλά του κορεσμού που έχει πλήξει συγκεκριμένα επαγγέλματα. 
Έτσι, το σύγχρονο περιβάλλον «απαιτεί» πλήρη εξειδίκευση, σχετικά μικρό χρόνο σπουδών και με το λιγότερο δυνατό κόστος. Επίσης, με δεδομένο ότι τα πρακτικά επαγγέλματα τυγχάνουν μεγαλύτερης απήχησης -απορροφησιμότητας έναντι των υπολοίπων, οι σπουδές σε κάποιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) φαντάζουν ιδανικές για τα δεδομένα της εποχής μας. 
Τι εξασφαλίζεται μέσω της φοίτησης σε ΙΕΚ 
- Εξειδικευμένες γνώσεις μέσω της πρακτικής εκπαίδευσης 
- Πτυχίο σπουδών που ανάγεται σε Κρατικό Δίπλωμα για την άσκηση επαγγέλματος 
- Λαμβάνετε αναβολή για τις στρατιωτικές υποχρεώσεις 
- Μέσω των αναγνωρισμένων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μπορείτε να λάβετε μέρος και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 
- Μπορείτε να σπουδάσετε κοντά στον τόπο διαμονής σας, αφού η διασπορά των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ αφορά σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο
Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, χωρίζονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Και στις δύο κατηγορίες, υπάρχουν ειδικότητες που σχετίζονται με το χώρο του αυτοκινήτου. Αυτές είναι οι εξής: 
- Τεχνικός Φανοποιείας και Βαφής Αυτοκινήτων Οχημάτων 
- Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων 
- Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων  
- Εκπαιδευτής Υποψηφίων οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών 
- Οδηγός Ταξί
- Τεχνικός Μηχανοτρονικής
Διαφορές ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ
Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, η εισαγωγή σε κάποιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Αποκατάστασης προϋποθέτει απολυτήριο από Γενικό Λύκειο ή ΤΕΕ (Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο). Από εκεί και πέρα, τα δημόσια ΙΕΚ, λόγω των πολυάριθμων αιτήσεων φοίτησης, παρουσιάζουν αρκετά μεγάλους χρόνους αναμονής που έχουν σε πολλές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό αρκετών υποψηφίων. 
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι για την εισαγωγή λαμβάνονται υπ όψιν παράγοντες, όπως είναι η ηλικία και η οικογενειακή /οικονομική κατάσταση του υποψήφιου. Από άποψη κόστους φοίτησης, το προβάδισμα φυσικά ανήκει στο δημόσιο τομέα, που αποτελεί προέκταση κατά κάποιον τρόπο του συστήματος Παιδείας. Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει τη λύση ενός ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, εξασφαλίζει ελαστικό ωράριο φοίτησης, εκμάθηση σύγχρονων τεχνολογιών μέσω συνεργασιών με συναφείς τομείς, καθώς και επαγγελματική αποκατάσταση κατά κάποιον τρόπο, μέσω των υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας που διαθέτουν. Και αυτό γιατί, σχεδόν όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ διατηρούν συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του κάθε χώρου, όπου εκτός της πρακτικής εξάσκησης, απορροφάται ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοιτησάντων, και ειδικά όσων αριστεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών. 
Τι θα πληρώσετε 
Όπως είναι φυσικό, το κόστος φοίτησης αποτελεί ένα από κυρίαρχα ζητήματα κατά την επιλογή του ΙΕΚ, όπου θα φοιτήσετε. Όπως προκύπτει, το μέσο ετήσιο κόστος των διδάκτρων που θα καλεστείτε να καταβάλλετε κυμαίνεται στα 3.000 έως 4.000 ευρώ περίπου. Τα συγκεκριμένα ποσά μεταβάλλονται ανάλογα με το ΙΕΚ και την κατεύθυνση που θα επιλέξετε. Επίσης, τη συγκεκριμένη περίοδο όλες σχεδόν η επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιούν αρκετές προσφορές στα πακέτα σπουδών, αλλά ευκολίες πληρωμής σε δόσεις.
Και μετά το ΙΕΚ; 
Όπως είναι φυσικό, οι σκέψεις των νέων που πρόκειται να ακολουθήσουν κάποια κατεύθυνση σπουδών σε ΙΕΚ, ανάγονται στο κατά πόσο αυτές θα βοηθήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ειδικά για αυτόν τον τομέα, δηλαδή της εύρεσης εργασίας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα οργανωμένα ιδιωτικά ΙΕΚ συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες στον χώρο του αυτοκινήτου. Σε αυτές πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις απόφοιτοι πραγματοποιούν την πρακτική τους εξάσκηση και μετέπειτα απορροφώνται σε ένα μεγάλο ποσοστό. Εκτός αυτού, αρκετά ιδιωτικά ΙΕΚ διατηρούν γραφεία ευρέσεως εργασίας, τα οποία βοηθούν τους αποφοίτους έως ότου αποκατασταθούν επαγγελματικά, ενώ για τους αριστούχους παρέχονται ορισμένες φορές υποτροφίες και δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στην αποκατάστασή τους. 
Info
Στα ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ διδάσκονται επίσης τα επαγγέλματα του τεχνικού μοτοσικλετών και μηχανών θαλάσσης. Και στα δύο επαγγέλματα οι προοπτικές απορρόφησης είναι αρκετά υψηλές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
skoda